Erfarenhet uppskattas i norr
Att pendla mellan Göteborg och Norrbotten fungerar bra. Per Lindstrand åker hemifrån på eftermiddag och är framme i Pajala på kvällen. Foto: Jonair

Erfarenhet uppskattas i norr

RESURSTANDLÄKARE 19 maj 2016
Dela artikeln
Per Lindstrand ville pröva något nytt efter många år inom folktandvården i Västra Götalandsregionen. Sedan augusti förra året är han resurstandläkare i Norrbotten.

Per Lindstrand har jobbat i Gällivare och Pajala under det senaste året.

– När jag fick veta att de behövde en resurstandläkare i Norrbotten tog jag chansen direkt och har inte ångrat en dag. Här behövs jag verkligen. De uppskattar min kompetens och erfarenhet.

Han tycker fortfarande att det är roligt och är gärna kvar i Norrbotten ett tag till.

– Som det ser ut nu finns det ett behov i höst också. Jag fortsätter gärna, men det varar inte för evigt, säger han.

Som resurstandläkare är han inte fast anställd. Han har kontrakt ett halvår i taget och det kan brytas med kort varsel.

Gällivare och Pajala
I höstas och vintras jobbade Per mest i Gällivare, till ytan en av Sveriges största kommuner. I upptagningsområdet bor drygt 18 000 personer. Tandläkarna i Gällivare har varierande erfarenheter och kommer från flera olika länder. Många är unga.

– På papper finns det tolv tandläkartjänster på kliniken, men så många är de inte.

Per Lindstrand fungerade delvis som mentor på kliniken i Gällivare.

– Det är väldigt stimulerande att jobba med kolleger från olika håll. De är pionjärer. De är väldigt duktiga, men ofta lite oerfarna. Och det tar tid att lära sig språket och kulturen.

Många nyanlända
Under våren har Per Lindstrand jobbat mest i Pajala. Kliniken har fyra tandläkare, men just nu ingen ordinarie. Kommunen har drygt 6 000 invånare. Till det kommer hundratals nyanlända.

I Norrbotten jobbar Per huvudsakligen med akuttandvård och lite svårare behandlingar.

– Det är väldigt mycket att göra – många lagningar, mycket endodonti och avtagbar protetik.

”Här behövs jag verkligen. De uppskattar min kompetens och erfarenhet.”

Uppskattning viktigast
Per Lindstrand är nöjd med anställningsvillkoren som resurstandläkare.

– Månadslönen är betydligt högre än jag hade i Västra Götaland och arbetsgivaren betalar resorna och övernattningarna. Men det viktigaste är att jag känner att jag verkligen behövs.

De flesta arbetsveckor jobbar han mer än 40 timmar, men var tredje vecka är han ledig. Det blir ungefär 75 procent om man slår ut det över tid.

Långpendlar
Att pendla mellan Göteborg och Norrbotten fungerar bra.

– Flyget är fantastiskt utvecklat och inte särskilt dyrt.

När han jobbar i Gällivare bor han på sjukhushotellet. I Pajala finns en lägenhet på vårdcentralen.

Andra fördelar med jobbet är närheten till fjällvärlden och en spännande kulturhistoria.

– Tandvården bör utnyttja seniortandläkare mer. Det är bättre att vi jobbar än går hemma och spelar golf, tycker Per Lindstrand.
Janet Suslick

FAKTA – Så blir du resurstandläkare

1 KOMPETENS BEHÖVS. En resurstandläkare är en erfaren tandläkare med bred kompetens och stor kapacitet som täcker upp vid tillfälliga vakanser inom allmäntandvården. Resurstandläkaren handleder också mindre erfarna kollegor.

2 FLERA BETYDELSER. I vissa landsting används benämningen resurstandläkare om tandläkare som jobbar på specialistkliniker för att meritera sig inför specialistutbildning och/eller för att fungera som en resurs inom ämnesområdet på hemmakliniken. Denna artikel handlar inte om dem.

3 TÄCKER UPP. Resurstandläkare finns exempelvis inom folktandvården i Blekinge och Norrbotten. Liknande jobb med andra namn finns på flera håll där det finns återkommande vakanser eller ökat behov av tandläkare på grund av många asylsökande i området.

4 TILLFÄLLIG ANSTÄLLNING. Folktandvården Blekinge har riktlinjer för resurstandläkare. Anställningsperioden är normalt mellan två och sex månader. Lönen är något bättre än för allmäntandläkare.

5 RESOR OCH BOENDE. Villkoren för resor och boendekostnaderna varierar. I Blekinge har resurstandläkaren en hemmaklinik. Resor till andra kliniker än hemmakliniken ger kortare arbetstid och reseersättning. I Norrbotten kan både resorna till tjänstgöringsorten och boendekostnaderna betalas av arbetsgivaren.

6 VAD VILL DU? Om jobbet som resurstandläkare låter intressant, fundera över vad som lockar dig. Är det uppskattning? Att få dela med dig av din erfarenhet? Högre lön? Möjligheten att få utföra komplicerad tandvård? Att träffa stimulerande arbetskamrater och patienter? Ombyte? Närheten till vacker natur? Nya möjligheter att ägna dig åt fritidsintressen?

7 NOMADLIV. Fundera också över nackdelarna med att arbeta tillfälligt på en eller flera orter, eventuellt med skiftande medarbetare som har kort erfarenhet eller utländsk utbildning.

8 SÄLJARGUMENT. Fundera över vad du har att erbjuda. Har du lång erfarenhet? Vilka typer av tandvård är du duktig på? Utnyttjar du tid effektivt? Är du flexibel, öppensinnad och bra på att ta egna initiativ? Är du duktig på att skapa goda relationer? Har du pedagogisk förmåga?

9 TA KONTAKT. Det är inte säkert att jobb som resurstandläkare finns utannonserade. Ta reda på var det ofta finns behov av tandläkare och/eller var det finns stora asylboenden. Hör dig för bland kolleger och ta kontakt med lämpliga tandvårdsorganisationer.

Källor: Håkan Bergevi, tandvårdschef i Blekinge och Per Lindstrand, resurstandläkare i Pajala

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch