Privattandläkare ratar frivillig jämförelsetjänst
Bara drygt 30 privatkliniker finns med i en ny prisjämförelsetjänst för tandvården. Företaget som ligger bakom tjänsten hoppas att 75 procent av alla privatmottagningar ska ansluta sig före årsskiftet, men hittills har det gått trögt. Illustration: Robert Hilmersson

Privattandläkare ratar frivillig jämförelsetjänst

28 maj 2012
Dela artikeln
En ny prisjämförelsetjänst finns på nätet sedan januari. 839 folktandvårdsmottagningar finns med, men bara drygt 30 privata.

Prisjämförelsetjänsten finns på 1177.se, en omfattande webbplats med råd och information om vården, inklusive tandvården. Bakom webbplatsen står Inera AB, som ägs av landets landsting och regioner.

Tjänsten har ersatt Försäkringskassans prisjämförelsetjänst. För att stärka patienternas ställning på tandvårdsmarknaden, var tandvården från början skyldig enligt lag att anmäla sina priser, men den nya jämförelsetjänsten är frivillig.

Sofie Zetterström, som ansvarar för jämförelsetjänsten, hoppas att de flesta privattandläkare kommer att anmäla sina priser trots att det inte är obligatoriskt.

Går trögt

I mitten av april i år var 839 folktandvårdsmottagningar och 32 privata mottagningar med i prisjämförelsetjänsten.

Folktandvårdsmottagningarna i hela landet utom Stockholm finns med i prisjämförelsetjänsten, men i de allra flesta av landets 290 kommuner finns inte en enda privat tandvårdsmottagning att jämföra med.

Prisjämförelsetjänsten är en del i en större jämförelsetjänst. En annan del är minihemsidor med kontaktuppgifter, information om öppettider, garantier och beskrivande texter om mottagningarna. Där är något fler mottagningar med.

I april hade 970 mottagningar minihemsidor, varav 53 privata mottagningar.

Tandvårdsmottagningarna har kunnat ansluta sig till jämförelsetjänsten sedan november förra året.

Flera sätt att jämföra

Med hjälp av prisjämförelsetjänsten kan man jämföra priser på flera sätt. Det går att titta på olika vårdgivares prislistor eller skriva in koderna från ett kostnadsförslag. Det blir också möjligt att jämföra 14 realistiska behandlingspaket där priset tar hänsyn till tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet.

Utifrån koderna kan man ta fram listor där den billigaste vårdgivaren syns längst upp på listan. När man tittar på behandlingspaket kan fyra vårdgivare jämföras samtidigt.

Temablock om tandvården

Som komplement till jämförelsetjänsten finns ett temablock om tandvården på 1177.se. Där finns information riktad till patienter om exempelvis munhälsa, tandsjukdomar och behandlingar. Temablocket har funnits i ett par år och dateras upp efterhand.

Webbplatsens namn, 1177.se, syftar på sjukvårdsrådgivningens telefonnummer – 1177.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 7 2012.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
 1. Kommentar från Edward Larsson 28 maj 2012:

  Vadå få Ptl på 1177?. Anslutningen är värdelös. Har försökt bli publicerad korrekt i nästan ett år. Jag kan fortfarande inte lägga in priser! Nä, tjänsten är dålig på alla sätt såsom den fungerar nu.
  PT Edward Larsson

 2. Kommentar från B.O Sundström 28 maj 2012:

  Tror inte Tandläkartidningen är så bra påläst. 1177 är konstruerad av landstingen.
  Jo visst är vi privata välkommna men hur har inte varit klart så väldigt länge.
  Är Tandläkartidningen till för Sveriges tandläkare ?
  Varför då smutskasta oss Privata kollegor !
  Kanske man kan ringa och fråga varför !

 3. Kommentar från Janet Suslick 29 maj 2012:

  Hej Edward,
  Jag har varit i kontakt med kvinnan som är ansvarig för jämförelsetjänsten. Enligt henne orsakas problemen av att vissa uppgifter saknas i din registrering hos din elektroniska hälsokatalog. Detaljerna har jag eftersänt till dig i ett mejl. Hälsningar, Janet Suslick, reporter på Tandläkartidningen

 4. Kommentar från Anders M. 12 juni 2012:

  Varför inte ha en ”VERY BIG ” diskution i en blogg om tandvården, om folktandvården, om de nya stora ICA-liknande kedjor, blogg som skall vara öppen för alla, både tandläkare, patienter och andra tyckare? Då kan var och en säga sitt. ELLER HUR ?

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch