Fluoros kan bero på genetik

Forskning 15 okt 2020
Dela artikeln
Risken att drabbas av fluoros är mer än fördubblad för de barn som har en genetisk förändring i genen som kodar för mikroRNA17. Detta enligt brasilianska forskare.

Forskare i Brasilien har analyserat en nukleotidpolymorfism där bäraren kan ha basen A eller basen G. MikroRNA kan reglera genuttryck och mikroRNA17 påverkar östrogenreceptor alfa som tros ha betydelse för risken att drabbas av fluoros.

Forskarna undersökte 527 barn mellan 10 och 14 år gamla i den brasilianska staden Caritiba, där man tillsätter fluorid i dricksvattnet. 144 (27 procent) av barnen hade fluoros och risken var förhöjd hos de barn som hade basparet GG jämfört med de som hade AA eller AG.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch