Folktandvården i Skåne bolagiserar

18 jun 2013
Dela artikeln
Den 1 januari 2014 blir folktandvården i Skåne ett bolag och blir därmed landets femte folktandvårdsbolag.

Sedan lång tid har politikerna i Skåne diskuterat en bolagisering av folktandvården. Ett huvudargument för bolagisering från den styrande femklövern bestående av moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och miljöpartiet har varit och är att tandvården skiljer sig åt från övrig hälso- och sjukvård genom att man verkar inom en konkurrensutsatt marknad.

Ytterligare ett argument är att ledningen av verksamheten blir tydligare med en vald styrelse i stället för en politisk nämnd.

Vid regionfullmäktiges sammanträde den 17:e juni röstades bolagiseringen igenom. Bolaget får namnet Folktandvården Skåne AB.

All personal kommer att övergå till det nya bolaget med samtliga rättigheter och skyldigheter som gäller vid tidpunkten för bolagiseringen.

– Den enskilde kunden kommer förmodligen inte att se någon märkbar skillnad mer än att vi förhoppningsvis svarar upp till de önskemål och krav man har på ett bättre sätt, förklarar tandvårdschef Helena Ozolins.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
  1. Kommentar från stig melin 20 juni 2013:

    Grattis patienter! Grattis anställda! Den gamla organisationen för folktandvården utgår från urgamla militära principer, som militären för länge sedan själva övergivit. Dvs i en Pyramidform och de som bestämmer i för många frågor finns förstås högst upp, så långt från patienterna som möjligt. Både otidsenligt och svårstyrt. Det största motståndet mot förändringar av den gamla modellen har oftast funnits hos just de högsta cheferna. Konstigt nog eller inte! Jag har långt tidigare – för 20 år sedan – diskuterat den här frågan med ledande landstingspolitiker på annat håll i landet. De har sagt att de ser vinster med att i grunden organisera om folktandvården och inte alls har något emot att bolagisera folktandvården, men de önskar sig inte några strider om saken. Så grattis Skåne!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch