Folktandvården Stockholm stänger kliniker för att spara sjukvårdsmaterial
Foto: Colourbox

Folktandvården Stockholm stänger kliniker för att spara sjukvårdsmaterial

Covid-19 20 mar 2020
Dela artikeln
Sjukvården i region Stockholm börjar få kritisk brist på material. Folktandvården i regionen stänger därför tillfälligt nio kliniker från och med fredag 20 mars, och ytterligare 34 kliniker på måndag 23 mars.

Från och med i dag, 20 mars, stänger nio av Folktandvården Stockholms 70 kliniker. Detta för att bidra till att sjukvården i regionen ska få tillgång till material.

– I den rådande situationen tar vi givetvis vårt samhällsansvar. Det viktigaste vi kan göra just nu är att värna sjukvården så att de kan ta hand om våra sjuka och gamla, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm i ett pressmeddelande.

Det är klinikerna i Ekerö, Rotebro, Saltsjöbaden, Skogås, Sigtuna, Spånga, Täby kyrkby, Viksjö och Västerhaninge, som stängs på fredagen.

Den 23 mars stänger ytterligare 34 kliniker inom allmäntandvården. Kvar blir tio öppna kliniker som kommer att ta hand om akuta tandproblem. Stängningen pågår preliminärt till den 30 april.

Följande tio folktandvårdskliniker håller fortsatt öppet för akut tandvård: Akuten, Brommaplan, Handen, Huddinge, Jakobsberg, Sickla, Skärholmen, Sollentuna, Södertälje och Täby.

Även inom specialisttandvården och medicinsk tandvård begränsar man verksamheten, men håller fortfarande öppet, och har, enligt Åsa Brandt, kommunikationschef Folktandvården Stockholm, material så att man kan arbeta på under en period.

Att tillfälligt styra om verksamheten är en del i hela region Stockholms hälso- och sjukvårdsverksamhet arbete för att minska smittspridning och koncentrera resurser till att ta hand om de som blivit sjuka av coronaviruset.

Personalen på de kliniker som håller stängt går fortfarande till sin arbetsplats och arbetar med till exempel utbildning eller administration.

– Vi fick besked från regionen i torsdags och jobbar nu med att kartlägga patienttryck och kalibrera personalstyrkan på de kliniker som håller öppet. Vi har även fått i uppdrag att ha telefonrådgivning till patienter som har behov av tandvård och samtidigt har luftvägssymptom, säger Åsa Brandt.

Hon berättar att de går ut med daglig information till klinikchefer och arbetsledare på klinikerna, och även informerar och fångar upp frågor via sitt intranät.

Visst finns det mycket frågor, men också en förståelse för att sjukvården måste prioriteras i det här läget, säger Åsa Brandt.

Folktandvården har även stängt i andra regioner på grund av spridningen av covid-19.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Coronavirus/covid-19"

Corona sätter stopp för aerosolbildande borrar

CORONAKRISEN Folktandvården Västra Götaland stoppar aerosolbildande behandlingar på grund av coronaviruset.
9 apr 2020

Coronapatienter behandlas i trailer

CORONAKRISEN Patienter med coronasymtom som behöver akut tandvård behandlas nu i en tandvårdstrailer vid Gävle sjukhus.
3 apr 2020
291

IVO vill ha tips om brister

IVO Nu förtydligar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, möjligheten att tipsa och lanserar ”Tipsa IVO!” där vem som helst kan lämna information om brister inom tandvård, vård och omsorg.
3 apr 2020

Tandvården kan bli dyr på grund av Corona

CORONAKRISEN Regeringen ger inte grönt ljus att på grund av coronakrisen förlänga perioden då tandvårdens högkostnadsskydd gäller.
1 apr 2020
144

Coronapatienter tas emot för akuttandvård

CORONAKRISEN Folktandvården Skånes akutklinik i Limhamn tar emot personer med misstänkt covid-19-smitta. Kliniken har en särskild ingång för sjuka patienter.
31 mar 2020

Fler åtgärder för jobb och omställning

A-kassa Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterar ytterligare åtgärder för att mildra coronapandemins konsekvenser för jobb och ekonomi. Bland annat slopas fribeloppet för dem som får studiemedel.
31 mar 2020
11

Dentallabb 3D-printar visir till sjukvården

CORONAKRISEN Ett dentallaboratorium i Malmö 3D-printar nu skyddsvisir till sjukvården. 200 visir levereras till Ystad lasarett i dag.
30 mar 2020
779

Praktikertjänst ställer in aktieutdelningen

CORONAKRISEN Praktikertjänst ställer in aktieutdelningen för 2019 om årsstämman säger ja i maj. Förslaget kommer från bolagets styrelse, med tandläkaren Urban Englund i spetsen.
30 mar 2020
109

3 200 varslas inom Praktikertjänst

KORTTIDSPERMITTERING Praktikertjänst varslar om korttidspermitteringar av cirka 3 200 personer inom tandvård från och med den 30 mars.
24 mar 2020
803

Flera regioner fokuserar på akuttandvård

Covid-19 På grund av den pågående spridningen av coronavirus stänger nu Folktandvården i flera regioner för allt utom akuttandvård.
25 mar 2020
24

Blodad tand ställer frågor om corona

Covid-19 Den odontologiska podden Blodad tand fördjupar sig i sitt senaste avsnitt om hur tandvården ska tänka kring spridning av coronavirus/covid-19.
23 mar 2020
60

Två självtester för covid-19 förbjuds

Covid-19 Två självtester för covid-19 som marknadsförs i Sverige förbjuds nu av Läkemedelsverket. Ett av testen säljs av ett företag som även säljer tandblekningsprodukter.
24 mar 2020
64

Webbkurser om coronaviruset

COVID-19 Karolinska institutet har tagit fram två webbkurser om smittskyddsrutiner och triagering vid misstänkt smitta av coronaviruset covid-19.
18 mar 2020
171

All högskoleutbildning ska ske på distans

Covid-19 Tisdag 17 mars gick regeringen ut med rekommendationen att all högskoleutbildning ska ske på distans. Det innebär bland annat att man gör avsteg från kursplaner och planerade examinationer vid landets tandläkarutbildningar.
17 mar 2020
33

Distansundervisning införs på tandläkarhögskolan i Malmö

Covid-19 Malmö universitet meddelar idag att man nu övergår till att undervisa och examinera på distans i så stor omfattning som möjligt.
16 mar 2020
73

Flera evenemang ställs in

Covid-19 Flera evenemang som skulle ha ägt rum under våren har ställts in på grund av spridningen av covid-19. Nu ställs även FDI World Dental Congress som skulle hållas i september in.
16 mar 2020
11

Socialstyrelsen får ansvar för inköp av vårdmateriel

Covid-19 Socialstyrelsen blir nationell inköpscentral för sjukvårdsmateriel, skyddsutrustning och viss medicinteknisk utrustning. Myndigheten får även ansvar för att fördela och omfördela sjukvårdsmaterial och skyddsutrustning.
16 mar 2020
27

Stor konferens inställd i sista minuten

Covid-19 Rädslan för coronasmittans utbredning gör att världens största odontologiska konferens, IADR, med mycket kort varsel ställer in hela evenemanget. Konferensen skulle ha hållits den 18-21 mars i Washington DC i USA.
11 mar 2020
43

Sverige ger 40 miljoner till WHO:s krisfond

Covid-19 Regeringen har beslutat att bidra med 40 miljoner kronor till Världshälsoorganisationens krisfond, som ska göra det lättare att agera vid utbrott av smittsamma sjukdomar. Detta med anledning av det pågående utbrottet av covid-19, orsakat av det nya coronaviruset.
24 feb 2020
20

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch