Fyra kliniker måste skrota panoramaröntgen

23 okt 2013
Dela artikeln
Fyra tandvårdsföretag måste skrota sin panoramaröntgenutrustning, kräver Strålsäkerhetsmyndigheten.

Företagen saknar tillstånd för panoramaröntgen. Det rör sig om ett företag i Malmö, två i Stockholms län och ett i Uppsala.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) kräver att kliniken i Malmö skickar in ett intyg senast den 15 november från företaget som skrotar apparaten. Annars måste kliniken betala 20 000 kronor.

SSM förbjuder också kliniken att använda panoramaröntgen fram till skrotningen. Kliniken ska betala 10 000 kronor varje gång förbudet överträds.

Från juni 2012 till juni 2013 rapporterade kliniken in cirka 200 panoramaröntgenundersökningar till Försäkringskassan, trots att det saknades tillstånd för verksamheten.

Kliniken i Malmö sökte tillstånd hos SSM i mars i år, men ansökan var inte komplett. Sedan dess har SSM vid flera tillfällen krävt att ansökan skulle kompletteras.

Om företaget inte vill skrota utrustningen får de skicka in ett komplett ansökan senaste den 15 november. Då prövar SSM om beslutet om skrotning kan upphävas.

Tandläkartidningen har varit i kontakt med kliniken. Nu planerar man att söka tillstånd igen.

SSM ställer liknande krav på de övriga tre företagen.

Ett av företagen säger till Tandläkartidningen att de inte har någon panoramaröntgenutrustning kvar.

– Företag som gör sig av med panoramaröntgenutrustning måste redovisa för SSM hur de har gjort med den, säger Anders Wikander, inspektör på myndigheten.

Läs mer i artiklarna ”Panoramaröntgen – bra men svårtolkade bilder”, ”Myndigheten skärper tillsynen” och ”Vem behöver tillstånd?”

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch