Generna gör vissa till kariesbarn

Ny forskning 24 nov 2017
Dela artikeln
Genetiska brister i immunsystemet förklarar varför vissa barn får svårbehandlad karies, visar ny forskning gjord i Umeå.

Vissa genetiska brister gör barnen känsliga för bakterier i munnen. Det visar forskning som Nicklas Strömberg, professor vid Umeå universitets institution för odontologi har gjort tillsammans med sin forskargrupp.

Tidigare har de visat att högriskbarnen också bär på en mer virulent variant av kariesbakterien Streptococcus mutans.

Under fem år har forskarna följt drygt 450 barn i Västerbotten. Bland annat har de gjort genetiska analyser av salivprov och kindskrap och delat upp barnen i olika riskgrupper beroende på humana och bakteriella genvariationer.

Ungefär 20 procent av alla barn i Sverige anses vara högriskbarn vad gäller karies. De bär på en annan genetisk uppsättning av salivproteiner än barn som inte har hög risk. De utvecklar lätt karies även om de äter bra och sköter sin munhygien. Det gör dem svårbehandlade.

Forskarna hoppas att den nya kunskapen kommer att göra det lättare att identifiera högriskpatienter när de är unga och behandla deras karies tidigt. På sikt kan det även bli möjligt att komplettera immunförsvaret för att förebygga riken.

Den nya studien har publicerats i tidskriften EBioMedicine. 

Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch