Hon får nio miljoner till implantatforskning

Bidrag 23 okt 2015
Dela artikeln
Ann Wennerberg, professor i oral protetik vid Malmö högskola, får 9,3 miljoner kronor för att ta reda på hur implantat kan upplösas och ersättas av ben.

Forskningsanslaget kommer från Vetenskapsrådet. Mellan 2,2 och 2,4 miljoner kronor per år betalas ut från 2016 till 2019. Sammanlagt blir det 9,3 miljoner på fyra år.

Ann Wennerberg. Foto: Martin Magntorn

Ann Wennerberg.
Foto: Martin Magntorn

Ann Wennerberg har tidigare forskat om hur implantatmaterial påverkas. Nu ska hon tillsammans med kolleger ta reda på hur ett nytt implantat påverkar benet.

Forskarna kommer att följa förloppet från att ett magnesiumbaserat implantat sätts in till att det har försvunnit och ersatts av kroppsegna vävnader. Målet är att få fram ett material som lösas upp i samma takt som benet nybildas.

Ann Wennerberg samarbetar med tyska forskare som tar fram implantatmaterialet som ska testas. Projektet kommer delvis att genomföras i Lund på Max 4-laboratoriet för kärnfysik och acceleratorfysik. Labbet har den speciella bildbehandlingstekniken som behövs.

Den biologiska utvärderingen kommer att göras på Malmö högskola.

Projektet kommer att mynna ut i ett par doktorsavhandlingar.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch