Örebro satsar på tandvårdsbiträden
Tandsköterskan Linnea Nilsdotter tycker att projektet med tandvårdsbiträden slagit väl ut. Till höger tandvårdsbiträdet Therese Norrström som nu har sökt tandsköterskeutbildningen. Foto: Pavel Koubek

Örebro satsar på tandvårdsbiträden

Ny yrkesgrupp 17 apr 2015
Dela artikeln
Bristen på tandsköterskor är stor i landet, men vid folktandvården i Örebro har man hittat en lösning för att klara verksamheten – den nya yrkeskategorin tandvårdsbiträden har införts.

Folktandvården i Örebro hade hoppats att en tandsköterskeutbildning skulle starta där, men så blev det inte. Utbildningen hade behövts för att täcka det framtida behovet av tandsköterskor. Men den uteblivna utbildningen ledde i stället till satsningen på så kallade tandvårdsbiträden.

Intresset att söka tjänsterna har varit stort, och för närvarande arbetar 15–20 tandvårdsbiträden ute på klinikerna, där de också får sin utbildning.

– De ska inte ersätta tandsköterskorna utan ta över arbetsuppgifter, så att tandsköterskorna kan arbeta med mer kvalificerade uppgifter, förklarar tandvårdsdirektör Göran Stegersjö.

Linnea Nilsdotter, tandsköterska i Kumla och lokal facklig ordförande, berättar att projektet med tandvårdsbiträden har fungerat bra hittills.

– I början var vi skeptiska, men efter att ha fått mer information kände vi oss nöjda, speciellt som vi själva ute på klinikerna får bestämma om vilka arbetsuppgifter tandvårdsbiträdena ska ha. Här i Kumla har vi exempelvis fått viktig avlastning i sterilen.

Däremot ser hon inte tandvårdsbiträdena som en permanent lösning:

– Vi tandsköterskor har i dag låga löner, och det känns inte bra att det skapas en yrkeskategori som har ännu lägre löner. Det jag hoppas på är att en del av tandvårdsbiträdena trivs och söker in på tandsköterskeutbildningen.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch