Panoramaröntgen tillräcklig för visdomständer
Forskarna analyserade 442 digitala panoramaröntgenbilder, slumpvis utvalda från den vuxna populationen i Skåne. Foto: Colourbox

Panoramaröntgen tillräcklig för visdomständer

Forskning 19 mar 2021
Dela artikeln
Panoramaröntgen är en användbar metod för att utvärdera visdomständernas rötter i förhållande till mandibularkanalen, och är ofta de enda bilderna som behövs. Den slutsatsen drar svenska forskare efter att ha utvärderat metoden.

Panoramaröntgen är en metod med både för- och nackdelar. Bilderna har lägre upplösning än vanliga röntgenbilder och många patienter har svårt att hålla huvudet rätt placerat när bilderna tas. Men när det gäller underkäkens visdomständers placering i förhållande till mandibularkanalen (nervus alveolaris inferior) har metoden ändå visats ha en acceptabel kvalitet samtidigt som strålningsmängden är avsevärt lägre än CBCT (Cone Beam Computed Tomography).

Men hur bra är metoden egentligen? Det ville svenska forskare ta reda på och analyserade 442 digitala panoramaröntgenbilder, slumpvis utvalda från den vuxna populationen (20–89 år) i Skåne.

Det visade sig att ungefär sex av tio patienter hade placerat huvudet korrekt när panormabilderna togs, en majoritet av visdomständerna var framme och i ungefär hälften av fallen gick underkäksnerven under visdomständernas rötter. Forskarnas slutsats är att panoramaröntgen är en användbar metod för att utvärdera visdomständer.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch