Praktikertjänst slipper särskild tillsyn

Strålsäkerhet 23 mar 2017
Dela artikeln
Praktikertjänst AB har varit under särskild tillsyn av Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) i drygt fyra år eftersom mottagningar använde panoramaröntgen utan tillstånd. Nu har SSM hävt sin särskilda tillsyn.

Strålsäkerhetsmyndigheten satte Praktikertjänst AB under särskild tillsyn i slutet av 2013 på grund av upprepade brister vad gäller tillståndsplikt för panoramaröntgenundersökningar.

Mottagningar som inte omfattades av bolagets tillstånd förbjöds använda panoramaröntgen. Att trotsa förbudet var förknippat med ett vite om 10 000 kronor per tillfälle som utrustningen användes.

SSM inspekterade 34 verksamhetsplatser inom Praktikertjänst. Myndigheten jämförde också uppgifter från Försäkringskassan om ersättning för undersökning med panoramaröntgenutrustning med SSM:s uppgifter om tillstånd för utrustningen.

Praktikertjänst har förbättrat sin verksamhet och särskild tillsyn behövs inte längre, enligt SSM.

Läs mer i artiklarna ”Panoramaröntgen – bra men svårtolkade bilder”, ”Myndigheten skärper tillsynen” och ”Vem behöver tillstånd?”

Panoramaröntgen

* Panoramaröntgen kräver ett särskilt tillstånd som utfärdas av Strålsäkerhetsmyndigheten.

* Panoramaröntgen är en typ av tomografi (skiktröntgen).

* En standard panoramaröntgenbild visar patientens käkar från öra till öra och från hakspetsen upp till nedre delen av ögonhålorna.

* Panoramaröntgenapparater har funnits på marknaden sedan 1950-talet.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch