Praktikertjänst under särskild tillsyn
I juni 2013 saknade ett antal mottagningar inom Praktikertjänst fortfarande tillstånd för röntgenutrustningar. Foto: Lars Hugo

Praktikertjänst under särskild tillsyn

13 dec 2013
Dela artikeln
Strålsäkerhetsmyndigheten sätter Praktikertjänst AB under särskild tillsyn. Bolaget har under lång tid använt röntgenutrustning utan tillstånd.

Strålsäkerhetsmyndigheten har krävt att Praktikertjänst löser problemen, men de kvarstår.

Strålsäkerhetsmyndigheten har vid upprepade tillfällen under de senast två åren kontaktat Praktikertjänst eftersom tandvårdsmottagningar inom bolaget använder röntgenutrustningar utan tillstånd.

För ett år sedan krävde myndigheten i ett föreläggande att bolaget skulle vidta åtgärder för att komma till rätta med problemet, men i juni 2013 saknade ett antal mottagningar fortfarande tillstånd.

– När den senaste granskningen gjordes i oktober var det ett 20-tal verksamheter inom Praktikertjänst som saknade tillstånd, säger Åsa Glanander, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Problemen gäller i första hand panoramaröntgen.

Nu kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att följa Praktikertjänsts verksamhet mer noggrant, enligt Åsa Glanander.

När Praktikertjänst har en fungerande styrning för de verksamheter som hanterar röntgenutrustning kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att häva den särskilda tillsynen.

Läs mer i artiklarna ”Panoramaröntgen – bra men svårtolkade bilder”, ”Myndigheten skärper tillsynen” och ”Vem behöver tillstånd?”

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch