Redo att rycka ut
Eva Borg, Christina Morén, Mays Raouf, Lena Blomstrand och Anna Ljuggren var med när första etappen av Rättsmedicinalverkets DVI-utbildning ordnades i Stockholm i veckan. Foto: Janet Suslick

Redo att rycka ut

Identifierar avlidna 13 dec 2018
Dela artikeln
Rättsmedicinalverket (RMV) gör en unik satsning på att utbilda tandläkare som kan identifiera avlidna vid en katastrof. Tandläkarna förbereder sig för att snabbt kunna rycka ut vid omfattande olyckor, bränder, terrordåd eller naturkatastrofer.

Elva identifieringskunniga tandläkare har i veckan gått en tvådagarskurs på RMV:s huvudkontor i Stockholm för att få en introduktion i hur det går till i praktiken med identifiering av avlidna vid katastrofer – på engelska disaster victim identification (DVI).

Rättsmedicinalverket (RMV) har två anställda rättsodontologer och håller numera kontakt med ett 30-tal resurstandläkare för DVI. De finns i olika delar av landet och är beredda att ställa upp vid omfattande händelser med många avlidna, i Sverige eller utomlands.

Resurstandläkarna har tidigare gått ett antal korta kurser för att lära sig identifiera avlidna. Kurserna ordnas av Svensk Rättsodontologisk Förening (SROF).

En del av tandläkarna har även erfarenhet av identifieringsarbete i skarpt läge, exempelvis i samband med tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004, diskotekbranden i Göteborg 1998 eller Estoniakatastrofen 1994, då hundratals svenskar dog när passagerarfartyget Estonia förliste på väg från Tallinn till Stockholm.

Mays Raouf

”En ära att bli utvald”
Mays Raouf är en av resurstandläkarna på RMV:s lista som har varit på DVI-utbildning i Stockholm i veckan.

– Det är en ära att bli utvald och spännande att sätta sig in i identifieringsarbetet. På kursen har vi bland annat fått en introduktion till polisens nya DVI-organisation och lärt oss det nya datasystemet som används för att registrera avlidna, berättar hon.

Till vardags är Mays Raouf allmäntandläkare på Smile i Halmstad och meriteringstandläkare inom ortodonti på Smile i Helsingborg. Hennes intresse för identifieringsarbete väcktes under tandläkarutbildningen i Göteborg.

– Jag har alltid gillat deckare och tv-program som CSI och ville fördjupa mig inom rättsodontologin.

Resurstandläkarna fick öva identifieringsarbete på kursen.

Hon gjorde ett sommarforskningsprojekt om åldersbedömning med hjälp av visdomständer och gick med i Svensk Rättsodontologisk Förening. Mellan 2004 och 2012 gick hon tolv korta kurser för att bli identifieringskunnig tandläkare och auskulterade hos Irena Dawidson, rättsodontolog på Rättsmedicinalverket.

Rätt personlighet
Mays Raouf har aldrig varit ute på katastrofarbete men är beredd på att ingå i ett DVI-team i Sverige eller utomlands.

– Jag tror att jag har rätt personlighet för det. De viktigaste egenskaperna som krävs är självsäkerhet, stor samarbetsförmåga och avskärmningsförmåga: att kunna koncentrera sig på uppgiften även under svåra omständigheter, säger hon.

Anna Jinghede

Unik satsning
Anna Jinghede, rättsodontolog vid RMV, berättar on RMV:s satsning:
– Det är unikt internationellt sett att en myndighet knyter an ett antal tandläkare för att vara en extra resurs vid identifieringsinsatser.

Hon tycker att det är viktigt att ha en beredskap inför framtida katastrofer.

– Det minskar risken för att identifieringsarbetet blir fördröjt och ineffektivt. Det ligger också rätt i tiden, med tanke på händelseutvecklingen i världen och att polisen successivt har utvecklat en ny DVI-organisation, säger Anna Jinghede, som har dubbla utbildningar och har arbetat både som tandläkare och kriminaltekniker.

Rekryteringen av resurstandläkare för DVI har skett genom Svensk Rättsodontologisk Förening, men nu har det blivit en formell koppling mellan tandläkarna och RMV.
Janet Suslick

Fakta – Svensk Rättsodontologisk Förening

* Svensk Rättsodontologisk Förening (SROF) är en sammanslutning av tandläkare intresserade av rättsodontologi som är medlemmar i Sveriges Tandläkarförbund.

* SROF främjar odontologin i rättsväsendets tjänst och verkar bland annat för att identifieringskunniga tandläkare ska finnas tillgängliga som en resurs vid identifieringsinsatser nationellt och internationellt.

* Föreningen arrangerar föreläsningar och kurser. I januari blir det till exempel en introduktionsdag om rättodontologi i Stockholm.

* Ordförande i föreningen är Anna Jinghede, rättsodontolog vid RMV. Övriga styrelseledamöter är: Irena Dawidson, Per Stål, Urban Rådestad och Jorge Tenorio.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch