Rökning försämrar för implantat
Shariel Sayardoust lägger fram sin doktorsavhandling i morgon. Den handlar om implantatöverlevnad och benförlust hos rökare. Foto: Julia Lindster

Rökning försämrar för implantat

Ny forskning 7 jun 2017
Dela artikeln
Två molekyler är kopplade till benstödsförlust hos rökare som får släta tandimplantat. Det visar en doktorsavhandling som Shariel Sayardoust, specialist i parodonti, lägger fram i morgon.

Rökning försämrar förutsättningar för inläkning av tandimplantat. Rökare tappar implantat och ben oftare än personer som inte röker. En färsk svensk doktorsavhandling undersöker när och varför.

Shariel Sayardoust är parodontolog vid Odontologiska institutionen i Jönköpings avdelning för parodontologi. Hon har studerat hur olika implantatytor påverkar ben och läkningsprocessen hos rökare med stor risk för parodontit.

Implantatöverlevnaden och förlust av ben skiljer sig inte mellan rökare och ickerökare om implantatets yta är skrovlig. Däremot är det skillnad om implantatet har en blank yta. Rökare utvecklar då oftare en svårare inflammation under längre tid än ickerökare, visar avhandlingen.

Två molekyler är kopplade till radiologisk benstödsförlust efter 90 dagar. Flera delprojekt har startats för att studera benstruktur och kopplingar till proteiner.

När det nu blir lättare att förutspå biologiska komplikationer i samband med implantatbehandlingar, kan man börja skräddarsy behandlingen, tror Shariel Sayardoust.

I morgon presenterar hon sin avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Avhandlingen heter ”The effect of tobacco exposure on bone healing and the osseointegration of dental implants. Clinical and molecular studies”.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch