Sockerfritt tuggande minskar S mutans
Det var i snitt 0,42 gånger mindre S mutans i gruppen med sockerfritt tuggummi, visar metaanalysen. Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Sockerfritt tuggande minskar S mutans

Forskning 7 okt 2021
Dela artikeln
Sockerfritt tuggummi minskar Streptococcus mutans, enligt en metaanalys av 13 studier. Studierna var dock av medelmåttig kvalitet.

När en grupp som tuggar sockerfritt tuggummi jämförs med en kontrollgrupp, visar det sig att det sockerfria tuggummit sänker mängden Streptococcus mutans. Skillnaden är statistiskt signifikant. Det visar en metaanalys av tretton studier, var­av elva studier enbart använde xylitoltuggummi.

Det var i snitt 0,42 gånger mindre S mutans i gruppen med sockerfritt tuggummi. Om man bara tog med studier med enbart xylitoltuggummi var det 0,46 gånger mindre. Inga biverkningar var rapporterade.

Deltagarna fick tugga 2–5 gånger dagligen. Kontrollgruppen hade i åtta studier ingen intervention och i tre studier hade kontrollgruppen ett kontroll- eller placebotuggummi. I en studie hade kontrollgruppen fått fluoridlackning och i en annan probiotika.

Stimulerar saliv

Artikelförfattarna efterlyser framtida studier på sockerfritt tuggummi då många studier var av medelmåttig kvalitet, som exempelvis bristande randomisering eller bristande blindning, vilket riskerar leda till bias och selektiv rapportering. Hälften (sju) av studiernas konfidensintervall inkluderar noll, det vill säga en icke signifikant skillnad mellan kontroll och sockerfritt tuggummi.

Fördelar med sockerfritt tuggummi är att tuggandet stimulerar saliv och att xylitol och sorbitol har bakteriehämmande effekt. Xylitol konkurrerar med socker som föda för S mutans, men utan att ge mjölksyra. Xylitol hämmar också S mutans bindning till tänderna.

Text: Anja Castensson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch