Tandläkare blir landstingsdirektör
Tandläkare Eva Ljung blir landstingsdirektör för Landstinget i Uppsala län.

Tandläkare blir landstingsdirektör

16 aug 2013
Dela artikeln
Eva Ljung blir landstingsdirektör för Landstinget i Uppsala län den 1 september – om landstingsstyrelsen säger ja den 26 augusti.

Eva Ljung är tandläkare och jobbade som tandvårdsdirektör i Uppsala tills hon i mars i år började som tillförordnad landstingsdirektör. Hon hoppade in när den förre landstingsdirektören, Kerstin Westholm, blev uppsagd.

Bakom förslaget att Eva Ljung ska fortsätta på posten står en rekryteringsgrupp som består av representanter för Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Räds inte att få sparken

Det är relativt vanligt att landstingsdirektörer blir uppsagda, men Eva Ljung är inte orolig.

– Jag har inga problem med att ta ett jobb där många får sparken. Jag är ju tandläkare och kan gå tillbaka till det.

– Fortsättningen följer, säger hon.

Som landstingsdirektör får Eva Ljung en månadslön på 120 000 kronor. Blir hon uppsagd får hon ett års lön som avgångsvederlag.

Omväxlande jobb

Eva Ljung tycker att det är en ”rolig utmaning” att vara landstingsdirektör. Jobbet görs tillsammans med förvaltningscheferna och landstingsledningen.

Hon är politikernas förlängda arm och är ytterst ansvarig för uppåt 12 000 anställda.

– Det är en enorm bredd i landstingets verksamheter. Man får lära sig om allt från ambulanshelikoptrar till biobränsle, säger hon.

Sjukvård, tandvård, forskning, folkhögskoleutbildning, lokaltrafik och fastigheter är exempel på landstingets verksamhetsområden.

– Framför allt är vårdköerna bevärliga för Uppsala, säger hon.

Polis i botten

Eva Ljung är polis i botten.

Hon gick ut tandläkarutbildningen i Stockholm 1985 och legitimerades året därpå, efter AT-året. Hon har jobbat som allmäntandläkare i Västmanland och i Stockholm, men har inte jobbat kliniskt sedan slutet av 1990-talet.

I Stockholm har hon jobbat som klinikchef, verksamhetschef och tandvårds- och utvecklingschef.

Söker ny tandvårdsdirektör

2007 började Eva Ljung som folktandvårdsdirektör i Uppsala. Sedan mars har hon varit tjänstledig från posten.

Pia Gabre, chefstandläkare i Uppsala läns landsting, har varit tillförordnad folktandvårdsdirektör under Eva Ljungs tjänstledighet.

Nu kommer folktandvården att annonsera ut tjänsten.

Slutar i folktandvårdsföreningen

Eva Ljung har också varit ordförande i Sveriges folktandvårdsförening, en sammanslutning för landets tandvårdschefer. Hon efterträdde Raimo Pälvärinne hösten 2011.

Bent Petersen, tandvårdschef utveckling med kvalitetsansvar i Västra Götalandsregion, har varit tillfällig ordförande i folktandvårdsföreningen sedan mars.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:
  1. Kommentar från Ann-Marie Lidmark 19 augusti 2013:

    Intressant med en tandläkare som landstingsdirektör i Uppsala. Tandläkare ser ofta sjukdomar i tänderna och skulle kunna göra stor nytta i det förebyggande hälsoarbetet, dvs livsstilsförändringar och/eller behandling skulle då kunna ges betydligt tidigare än nu.
    Att låta tandläkarna delta i folkhälsoarbetet borde vara en av Eva Ljungs uppgifter i Uppsala läns landsting.

  2. Kommentar från Marie Lenreus 23 augusti 2013:

    Det viktigaste att gå som Fd. kliniker till politiken är om man kan fortsätta behålla sitt tänk, att värna om patientsäkerhet och inte spara för mycket pengar de patienter som verkligen behöver ha mer stöd. Man har allt för ofta sett att detta succesivt försvinner i sparpaket.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch