Tandläkares forskning publiceras i Nature

Vetenskap 12 feb 2015
Dela artikeln
I slutet av januari lade tandläkaren Dmitry Shungin fram sin doktorsavhandling vid Umeå universitet och i dag, torsdag, publicerar han sig i Nature.

Vetenskapstidskriften Nature har gott renommé och ”impact factor”, de flesta forskare får drömma om att bli publicerade i den. Att som nydisputerad få publicera sig i Nature är ännu ovanligare.

Dmitry Shungin.

Dmitry Shungin.

Dmitry Shungin medverkar i två artiklar som publiceras i dag i Nature. Han är huvudförfattare till en av dem.

Den stora internationella undersökningen, som omfattar mer än 225 000 deltagare, visar vilka gener och molekylära mekanismer som ligger bakom fetma.

Dmitry Shungins forskning ger kunskap om potentiella mål på gennivå som är förknippade med bukfetma.

– Det är en jättestor studie med många komponenter. Forskare med olika kunskaper samarbetar. Det känns fantastisk att få vara med, säger Dmitry Shungin.

Förutom samband mellan genetiska faktorer och fetma, forskar Dmitry Shungin om kausalitet mellan fetma och parodontal sjukdom på genetisk nivå, samt om genetiska faktorer bakom karies.

Doktorsavhandlingen handlar om samspel mellan genetik och miljö vid fetma och lades fram vid Umeå universitet den 30 januari.

Läs sammanfattningen av artikeln i Nature ”New genetic loci link adipose and insulin biology to body fat distribution” här.

Läs en sammanfattning av Dmitry Shungins doktorsavhandling ”Interplay between genetics and environment in obesity” här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.