Tandläkarstudenter fuskade på högskoleprovet
Tre studenter som antogs till tandläkarprogrammet hösten 2017 finns bland 40 som nu blir av med sina högskoleprovsresultat efter att ha fuskat. Foto: Eva Dalin

Tandläkarstudenter fuskade på högskoleprovet

Fusk 27 apr 2019
Dela artikeln
Tre tandläkarstuderande blir av med sina högskoleprovsresultat efter att ha fuskat på högskoleprovet våren 2017.

Universitets- och högskolerådet (UHR) har fattat beslut om att återkalla resultat på högskoleprovet för 40 personer som skrev högskoleprovet våren 2017. De fanns med i ett kundregister hos HP-hjälpen, som hjälpte studenter fuska på högskoleprovet.

Bland studenterna som nu blir av med sina resultat från högskoleprovet finns tre personer som antogs till tandläkarprogrammet hösten 2017: två på Karolinska Institutet (KI) och en på Göteborgs universitet.

UHR har meddelat lärosätena att studenterna har fått sina resultat på högskoleprovet återkallade.

Kan sparkas ut

Eftersom grund för antagning inte längre finns kan KI och Göteborgs universitet återta sina beslut om antagning. Då mister de tre studenterna, om de fortfarande går programmet, sina utbildningsplatser. Men det är respektive universitet som självständigt tar beslut, enligt Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Som det ser ut i dag kan studenterna söka till tandläkarprogrammet igen även om de blir av med sina studieplatser. Blir de antagna kan de tillgodoräkna de kurserna som de redan har läst och fått godkänt i – och gå vidare med sina studier.

Utredning pågår

I framtiden kan det bli ändring på den möjligheten. En statlig utredning om fusk vid högskoleprovet pågår och blir klar senast i november i år. En fråga som berörs är just om den som mister sin utbildningsplats på grund av fusk på högskoleprovet, också ska bli av med godkända betyg på högskolekurser som de har gått efter fusket.

UHR utreder ytterligare ett åttiotal fall av misstänkt fusk på högskoleprovet. Det gäller studenter som skrev provet hösten 2017 och våren 2018. Beslut om dessa fattas i maj.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch