Tandtråd med teflon kan vara hälsorisk
I studien syntes ett samband mellan förhöjda nivåer av högfluorerade ämnen i blodet och att använda tandtråd tillverkad av teflon. Foto: Colourbox

Tandtråd med teflon kan vara hälsorisk

Forskning 16 jan 2019
Dela artikeln
Tandtråd tillverkad av PTFE (teflon) kan vara en källa till högfluorerade ämnen, så kallade PFAS. Det visar en ny amerikansk studie där man har tittat på samband mellan livsstil och koncentrationen av dessa ämnen i kroppen.

I studien analyserade man blodprover från 178 kvinnor, som också fick svara på frågor om till exempel matvanor och användning av tandtråd.

Resultatet visar att det finns ett samband mellan att använda tandtråd tillverkad av PTFE och högre nivåer i blodet av det högfluorerade ämnet PFHxS (perfluorhexasulfonat). Man konstaterar dock att det behövs mer data för att verifiera detta.

Andra faktorer som visade sig ha ett samband med högre nivåer av PFAS i blodet var att ofta äta hämtmat ur kartonger med ytbeläggning, att ha möbler och mattor med smutsavvisande ytbehandling, och att bo i en stad där vattnet är förorenat med PFAS.

Högfluorerade ämnen är svårnedbrytbara och lagras i kroppen. Exponering av höga halter under lång tid leder till nivåer i kroppen som misstänks ha negativa effekter på hälsan. Djurstudier har visat att ämnet kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch