Tandvården kritiserar Kalla faktas granskning
Kalla Fakta undersökte bland annat en tandvårdsklinik med hjälp av dold kamera. Foto: Tv4Play

Tandvården kritiserar Kalla faktas granskning

Får hård kritik 27 maj 2015
Dela artikeln
Var femte patient har fått en tandläkarräkning som är för hög. Det uppger Tv4:s program Kalla fakta efter att ha granskat siffror från Försäkringskassan. Men programmet som sändes på tisdagskvällen får hård kritik från tandvården.

Enligt Kalla Fakta skulle runt 800 000 patienter kunna få felaktiga räkningar varje år.

Slutsatsen drar programmet utifrån en slumpmässigt utförd kontroll som Försäkringskassan har gjort bland nästan 5000 patienter. Men granskningen får hård kritik från såväl Privattandläkarna och Folktandvården.

Bent Petersen, ordförande i Sveriges Folktandvårdsförening, beskriver programmet som ”vinklat och fyllt av faktafel”.

– Mest upprörande är att reportern försökte få det till att vi inom tandvården medvetet och systematiskt försöker lura patienter. Så är det naturligtvis inte. Visst kan vi göra fel ibland, men tandvårdsstödets regelverk är komplicerat, säger han.

I ett gemensamt uttalande skriver Folktandvårdsföreningens styrelse att de ”välkomnar transparens och öppenhet” men att återkraven från Försäkringskassan oftast handlar om brister i dokumentationen, inte feldebiteringar där patienten har betalat för mycket. Styrelsen skriver också att ”vi vet att det finns en genuin och ärlig ambition hos alla våra medarbetare att göra rätt och förhålla sig korrekt till gällande regelverk.”

Tänker kontakta programmet

Enligt Lars Olsson på branschorganisationen Privattandläkarna gav programmet sken av att TLV:s referenspriser också är de priser som vårdgivaren ska ta ut.

– Referenspriserna är först och främst ett beräkningsunderlag för den statliga ersättningen och en hjälp för patienterna att kunna jämföra vårdgivares priser. Det blev fel när det framställdes som att ett högre pris än referenspriset också innebär att patienten får betala för mycket för sin vård, säger han.

Lars Olsson menar också att beräkningen av omfattningen av de felaktiga utbetalningarna var felaktig:

– I den kartläggning som Försäkringskassan gjort på regeringens uppdrag kom man fram till att de felaktiga utbetalningarna uppgick till 2, 02–3,47 procent och inte 20 procent som uppgavs i programmet. Vi kommer att kontakta Kalla fakta om dessa sakfel.

”De flesta gör rätt för sig”

Även Tandläkarförbundets ordförande Hans Göransson är kritisk mot programmet.

– De absolut flesta i tandläkarkåren gör rätt för sig. Jag förstår de tandläkare som känner sig kränkta och påhoppade, säger han.

I dag träffar han Kalla fakta på Tandläkarförbundets kansli i Stockholm.

– Jag hoppas få gehör för en mer nyanserad bild.

 

Text: Linda Persson, Mats Karlsson, Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch