Annons

Annons

Lunginflammation efter miss på kliniken

Låskolven till en blästerspets försvann när en äldre patient besökte tandhygienisten. Några dagar senare upptäcktes låskolven i patientens lunga. Händelsen har anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Patienten var på besök hos en folktandvårdsklinik för kontroll och tandstensborttagning hos en tandhygienist. Låskolven till blästerspetsen lossnade under besöket, men tandhygienisten visste inte exakt när. Hon sökte efter den på golvet, i behandlingsstolen och på patientens kläder, men hittade den inte.

Patienten var äldre och hade talsvårigheter, men verkade helt oberörd. Därför hade tandhygienisten ingen misstanke om att patienten hade fått den i munnen.

Tandhygienisten tog fram en ny låskolv och gjorde klart behandlingen. Efter­åt var patienten glad och nöjd.

Några dagar senare blev patienten dålig. Personalen som tittade till hen skickade patienten på läkarbesök. Läkaren skickade patienten vidare till röntgen och ett metallföremål upptäcktes i lungan.

Akut till sjukhus

Patienten åkte in akut till sjukhuset och blev inlagd. Eftersom Waranvärdena var höga fick hen vänta någon dag på bronkoskopi. Efter operationen blev patienten utskriven och hemskickad.

Enligt sjukhusets patientjournal hade låskolven till blästerspetsen orsakat mindre sår på patientens lunga. Patienten fick sedan lunginflammation.

Att patienten fick låskolven i lungan gjorde att läkarbesök, röntgenundersökning och operation blev nöd­vändiga. Lunginflammationen kan också vara en konsekvens av avvikelsen i samband med tandvårdsbesöket och likaså patientens problem med att äta och behålla vikten.

”Patienten mår inte bra”, konstaterar man i lex Mariaanmälan.

För att undvika liknande händelser i framtiden har folktandvårdsorganisationen ändrat sina rutiner. Utrustningen ska ses över så att slitna gängor på blästerhandtag och kon upptäcks i tid. Personalen ska också vara noga med att gänga ordentligt.

Upptäck mer