Eltandborste hjälper vid oral lichen planus
Ett strukturerat program för plackkontroll med eltandborste och mellanrumsborste hjälpte patienter med oral lichen planus. Foto: Colourbox

Eltandborste hjälper vid oral lichen planus

Forskning 15 jun 2015
Dela artikeln
En aktiv plackkontroll med eltandborste och mellanrumsborstar förbättrar livskvaliteten för patienter med oral lichen planus.

Patienter med gingival manifestation av oral lichen planus blir hjälpta av ett strukturerat program för plackkontroll med eltandborste och mellanrumsborste samt information om hur dessa ska användas. Det kan brittiska forskare visa efter att de har undersökt cirka 80 personer med gingivala manifestationer av oral lichen planus som lottades till att antingen få information, eltandborste och mellanrumsborstar eller uppmaningen att fortsätta som vanligt.

Effekterna utvärderades efter fyra och tjugo veckor och båda grupperna hade i snitt förbättrats, men vid båda tillfällena hade de patienter som fått eltandborste förbättrats signifikant mer.

De områden som förbättrades signifikant mycket mer hos de patienter som fått eltandborste och information var funktionella begränsningar, fysiologiskt obehag och fysiskt handikapp. För smärta sågs en tendens till förbättring, men den var inte signifikant.

Forskarna konstaterar att en aktiv plackkontroll med eltandborste och mellanrumsborstar effektivt förbättrar patienternas symtom och livskvalitet trots tidigare farhågor om att såren i munnen skulle förhindra patienterna från att borsta tänderna effektivt.

Källa:

J Clinical Periodontol; Stone et al
Läs mer: http://bit.ly/1LkyxPX

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch