Annons
Annons
God prognos vid rotresorption på framtänder

Foto: Colourbox
Framtänder i överkäken som drabbats av rotresorption orsakat av en ektopisk eller retinerad hörntand har god prognos om hörntanden extraheras eller friläggs. Det visar ny forskning från Göteborg.
– En del framtänder extraheras för att man upptäckt rotresorption orsakad av en retinerad eller ektopisk hörntand. I vissa fall vill man dock helst behålla tanden trots skadan, till exempel vid generell glesställning. Kunskapsläget är dock svagt gällande prognosen för sådana framtänder, berättar Anna Dahlén, doktorand vid odontologiska institutionen på Göteborgs universitet och ST-tandläkare på Specialistkliniken för ortodonti vid folktandvården i Göteborg.
– För att undersöka saken närmare började vi med att gå igenom 3 000 remisser skickade till odontologisk radiologi i Göteborg och Mölndal från 2005 till 2015. Vi identifierade de med resorption på en överkäksincisiv, där patienten undersökts med datortomografi (CBCT) och framtanden behållits. 64 patienter hittades, varav 40 tackade ja till att vara med i studien.
Patienterna som deltog fick svara på en enkät om symtom och färgförändringar, göra en undersökning av överkäkens framtänder, och en ny CBCT togs. Detta skedde mellan fem och fjorton år efter den första undersökningen. Hos alla som deltog i studien hade den ektopiska/retinerade hörntanden extraherats eller ortodontiskt dragits fram.
Ingen skadad framtand hade behövt extraheras eller rotfyllas under uppföljningstiden.
– Resultaten visade att prognosen för dessa tänder var mycket god, fortsätter Anna Dahlén. Ingen skadad framtand hade behövt extraheras eller rotfyllas under uppföljningstiden. När man mätte horisontell resorptionsgrad hade den förbättrats hos sju patienter, försämrats hos två patienter och var oförändrad för övriga. Den vertikala resorptionsgraden hade dock försämrats hos drygt hälften av deltagarna, något som inte var förvånande då nästan alla patienter hade genomgått ortodontibehandling.
– De resorberade tänderna uppvisade varken fler symtom eller fler patologiska fynd vid den kliniska undersökningen än patientens icke-resorberade tänder.
– Några tidigare studier med färre patienter har också antytt att prognosen är god. Men det här är den första studien där man har CBCT både vid diagnostiseringen av skadan och vid långtidsuppföljningen. Och det är den enda studien som har kombinerat både radiologisk och klinisk undersökning med patientrapporterade data.
– Framtänder med rotresorption har alltså god överlevnad om hörntanden extraheras eller ortodontiskt dras fram, sammanfattar Anna Dahlén. Man bör därför vara försiktig med att ta bort framtänder enbart på grund av rotresorption. Där-emot kan det naturligtvis vara en faktor att beakta om patienten ändå måste extrahera någon tand på grund av trångställning i samband med ortodontibehandlingen.