Annons

Annons

Långsam borr mest skonsam vid implantat

En långsam icke vattenkyld borr åstadkommer mindre besvär för patienter vid borrning för implantat än en snabb vattenkyld. Det visar en nypublicerad spansk studie.

Smärtan och graden av inflammation efter borrning inför implantat var signifikant lägre hos patienterna där den långsamma, icke vattenkylda borren använts, visar studie. Foto: Colourbox

Vid borrning för implantat har det traditionellt använts en höghastighetsborr, som kylts genom att den sprutar vatten. Under senare tid har en låghastighetsborr utan sådan vattenkylning börjat användas. Spanska forskare har nu jämfört hur patienter upplever de två behandlingarna.

Sextiosex patienter som saknade en tand delades in i två grupper, som fick varsin slags borrning inför ett implantat. Sedan undersöktes patienternas upplevelse ur en rad aspekter under ingreppet, smärta efter ingreppet och graden av inflammation.

Medan det inte fanns några dramatiska skillnader i upplevelsen av själva ingreppet, så visade det sig att både smärtan efter ingreppet och graden av inflammation var signifikant lägre hos dem där den långsamma, icke vattenkylda borren använts. Efter sex och tolv timmar var skattningen av smärta bara hälften eller en tredjedel så hög i denna grupp, och inflammationen som mest en tredjedel lägre.

Forskarna drar därför slutsatsen att vad gäller patientens välbefinnande är en långsam icke vattenkyld borr bättre än en snabb vattenkyld.

Upptäck mer