I går drog det igång, berättar övertandläkaren Per Alstergren, docent och ansvarig för orofaciala smärtenheten vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola.
Det är i mitten av april och han syftar på ett forskningsprojekt där Kalmar län, Region Skåne och Östergötlands län samarbetar. Sex folktandvårdskliniker ingår i studien.
En tandläkare och en tandsköterska på varje klinik arbetar utifrån en ny förenklad metod för att diagnostisera käksmärta (DC/TMD). Målgruppen i studien är ungdomar.
– Lång smärtduration kan försämra behandlingsresultatet vid kronisk smärta. Därför behöver vi hitta de här patienterna tidigt, från 13–14-årsåldern där orofacial smärta börjar öka hos främst tjejer, säger Per Alstergren.
Målet är att se om DC/TMD underlättar identifieringen av patienter som behöver remitteras till specialist eller utredas vidare för ytterligare insatser inom allmäntandvården. I studien ska patienterna erbjudas behandling genom en internetbaserad smärtskola. Även hälsoekonomin ska jämföras mellan den nya behandlingen och traditionell behandling med bettskena.
Ungefär 10–15 procent av befolkningen besväras av temporo-mandibulär dysfunktion (TMD) och ansiktssmärta. DC/TMD täcker inte alla TMD-tillstånd men de vanligaste. Metoden har genom internationellt samarbete utvecklats sedan 1992. Den omfattar så väl kliniska kriterier som en bedömning av den psykosociala hälsan.
– Det har varit en lång men nödvändig process. Tiden har behövts för att validera och kvalitetssäkra metoden, förklarar Per Alstergren.
Han forskar även om hur den fullskaliga modellen av DC/TMD, som används inom specialistvården, ska gå vidare. Främst med fokus på inflammation i käkleden som inte täcks av DC/TMD i dag.
Ökat intresse
För drygt ett år sedan publicerades DC/TMD vetenskapligt och därefter har Per Alstergren märkt ett ökat intresse, inte minst inom allmäntandvården. Sakta men säkert sprider sig metoden. Till exempel är screening enligt DC/TMD, vid patienternas årliga besök, infört i flera landsting. Tre av fyra tandläkarhögskolor undervisar i DC/TMD på grundutbildningen. Dessutom har nästan alla specialister och ST-tandläkare inom området utbildats.
Per Alstergren är medlem av International DC/TMD Consortium och internationellt ansvarig för hur man lär ut metodiken. Metoden håller på att översättas till 27 språk.
– Målet är att vi ska göra precis likadant i hela världen för att kunna jämföra patienter och behandlingar. Därför är DC/TMD strikt specificerat, till exempel vad gäller kommandon till patienterna och hur man trycker och mäter, säger Per Alstergren.
Det finns två träningscentrum i världen – Malmö och Buffalo (USA). Grovt sett har Malmö hand om Europa och Asien medan Buffalo ansvarar för Nord- och Sydamerika. Till den senaste kursen i Malmö, den 20–22 april, kom deltagare från Bosnien, Danmark, England, Estland, Israel, Kina, Singapore och Tyskland.
Tar tid
Att utbilda tar dock tid och resurser i anspråk. Per Alstergren och hans kolleger jämförde därför, i ett nyligen publicerat forskningsprojekt, två grupper. Den ena fick lära sig använda DC/TMD på egen hand, med hjälp av en film och dokumentation. Den andra gruppen gick en tvådagarskurs. Det visade sig att den diagnostiska säkerheten var den samma i bägge grupperna.
– Det går lika bra att lära sig DC/TMD själv eftersom systemet är så enkelt. Vilket är viktigt att visa om vi fortsättningsvis ska hänvisa till självinlärning, framhåller Per Alstergren.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.