Tandkräm utan skum lika bra som med
Alla deltagare i studien fick en signifikant reduktion av förekomsten av blödande tandkött. Samma utveckling kunde ses vad gäller plack. Foto: Colourbox

Tandkräm utan skum lika bra som med

Forskning 13 maj 2016
Dela artikeln
Tandkräm för känsliga tänder utan den skummande ingrediensen natriumlaurylsulfat är lika bra som vanliga tandkrämer.

Natriumlaurylsulfat är ett ytspänningsnedsättande ämne som ofta används i tandkräm för att dels verka antibakteriellt, dels göra så att tandkrämen skummar. Ämnet kan dock irritera känsligt tandkött och har därför ersatts i vissa tandkrämer för känsliga tänder, som Zendium. Men frågan är om dessa tandkrämer är lika bra på att förebygga blödande tandkött och plack?

Med hjälp av 120 universitetsstudenter (där ingen var tandläkarstudent) har holländska forskare undersökt frågan.

Studenterna lottades till en av två grupper som fick antingen Zendium utan natriumlaurylsulfat eller Colgate med, varsin tandborste och instruktioner om att borsta två gånger om dagen med den tilldelade tandkrämen. All annan användning av dentalprodukter var förbjuden under studien.

Studien pågick i åtta veckor där deltagarna undersöktes vid studiestart, efter fyra veckor och vid studiens slut efter åtta veckor.

Båda grupperna fick en signifikant reduktion av förekomsten av blödande tandkött under studietiden, men mellan grupperna sågs ingen skillnad. Samma utveckling kunde ses vad gäller plack.

Däremot upplevde studenterna den skummande tandkrämen som både godare och fräschare.

Källa:

Clin Oral Investig; Sälzer et al

Läs mer: http://bit.ly/1qvQshZ

Läs fler forskningsnyheter om tandkräm:

Tandkrämer mot ilningar fungerar – alla utom en

Tandkräm tar inte bort plack

Plast i tandkräm förbjuds

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch