Forskning har visat vikten av att använda tandkräm med fluor redan till ganska små barn för att motverka uppkomsten av karies. Nackdelen är att barnen utsätts för risken för fluorosis.
Men nu kan dilemmat vara på väg att lösas. Brasilianska forskare har tagit fram en lågfluortandkräm med lika bra, eller bättre, remineraliserande egenskaper som tandkräm med betydligt högre fluorhalt. Det är åtminstone vad deras in situ-studie visar.
Tio friska frivilliga bar en ställning med ytskivor av kotänder i munnen för att testa fem olika varianter av tandkräm under tre dagar var.
De tandkrämer som testades var; placebo, 500 ppm fluor, 500 ppm fluor (från natriumfluorid, NaF) med 0,25 procent kalciumglycerofosfat, 500 ppm fluor (från monofluorfosfat, MFP) med 0,25 procent kalciumglycerofosfat och en normal 1 100 ppm fluortandkräm.
Försökspersonerna bar ställningen med kotänderna dygnet runt, förutom under max en timme, tre gånger per dag när de åt mat. Efter varje måltid satte de in ställningen igen och borstade tänderna med respektive tandkräm. Efter tre dagar monterades tandproverna ut och nya sattes in. Tandproverna analyserades sedan med avseende på ythårdhet, hårdhet på djupet 10–330 mikrometer samt mängd fluor, kalcium och fosfor. Varken försökspersonerna eller forskarna som undersökte tandproverna visste vilka prov som behandlats med vilken tandkräm.
Resultatet visar att lågfluortandkrämen innehållande natriumfluorid med tillsatt kalciumglycerofosfat var likvärdig eller bättre än normaltandkrämen på samtliga parametrar. Tandkrämen med monofluorfosfat var något sämre på enstaka parametrar.
Forskarna menar att studien pekar på att lågfluortandkräm med 500 ppm natriumfluorid och 0,25 procent kalciumglycerofosfat kan ge ett bättre skydd mot karies och samtidigt en lägre risk för fluorosis jämfört med vanlig fluortandkräm, men att detta måste bekräftas i kliniska studier.
Läs mer:
Annons
Annons