Traditionella avtryck bättre än digitala

Forskning 30 mar 2015
Dela artikeln

Ny teknik har en tendens att överglänsa äldre, enklare, metoder. Men är de verkligen lika bra? Det ville amerikanska och tyska forskare ta reda på. Med hjälp av en helkäksmodell i plast med fem preparerade tänder som utgångspunkt togs avtryck både på traditionellt sätt och med en digital handskanner.

När det gäller avtryck av innerytan och preparationsgränsen på enstaka tänder fanns det ingen signifikant skillnad mellan de två metoderna.

Men när det kom till avtryck inför en helkäkskonstruktion fann forskarna att den ena metoden gav en mer exakt kopia av originalet, och det var den traditionella metoden som var mer precis än den digitala skannern.

Läs mer:

Källa: Journal of Prosthetic Dentistry
http://bit.ly/1D2Mxb5

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln
  1. Kommentar från John Barksenis 30 mars 2015:

    Det hade varit väldigt spännande att veta vilken digital avtrycksteknik de använde, samt vilket avtrycksmaterial. Min egen erfarenhet är att digitala avtryck är överlägsna de konventionella.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch