Annons

Annons

Trångställning förbättras spontant

Man ska inte ha för bråttom med att sätta in tandställning. Det konstaterar Nameer Al-Taai, som forskar kring hur bettet, hårdvävnad och mjukvävnad förändras över tid.

Nameer Al-Taai

Nameer Al-Taai är specialisttandläkare i ortodonti och doktor vid odontologiska institutionen på Umeå universitet.

Vad har du undersökt i din avhandling?

– Jag har undersökt hur bettet, hårdvävnad och mjukvävnad förändras över tid i fyra studier över en tidsperiod på 50 år. Det visade sig att växten inte slutar förändras vid 18–20 år. Det trodde man tidigare.

– I en studie undersökte jag en grupp personer i Umeå med trångställning och jämförde den med en kontrollgrupp med normalbett utan trångställningar. I båda grupperna ingick 30 personer. De var i åldrarna 12, 15, 30 och 60 plus när de undersöktes. En premolar i varje tandrad hade dragits ut på barnen med trångställning. De fick aldrig tandställning, eftersom det rådde resursbrist.

– Materialet är unikt eftersom det inte finns någon tidigare studie på en sådan grupp med en så lång uppföljningstid.

Vad kom du fram till?

– Det visade sig att de som hade väldigt trångställt bett och genomgick extraktion har rakare tänder i dag, 50 år senare.

I gruppen med trångställda tänder ser vi en spontan förbättring av trångställningen. Kontrollgruppen visade där­emot att tänderna trängde ihop sig över tid.

– Kunskap om alla dessa åldersförändringar är viktig för att kunna göra en långsiktig och bra behandlingsplan.

Så patienter med tandträngning behöver inte tandställning?

– Slutsatsen är att inte ha för bråttom att sätta in tandställning. Det är dock viktigt att man genomför dessa extraktioner på rätt indikation och på rätt patienter. Att slippa tandställning är bra både för patienten och samhällsekonomin. En tandställning kostar 30 000–50 000 kronor. Samtidigt är behandlingen lång. Utöver det måste barnet ibland vara borta från skolan och föräldrarna ta ledigt från sina arbeten.

Upptäck mer