Annons
Annons
Hon vill ge tandvård åt folket

Hannah Al-Wandi är sedan 1 september 2023 vd för Folktandvården Västmanland AB, en av fem folktandvårdsorganisationer i Sverige som bolagiserats under 2000-talet.
Foto samtliga bilder: Cassandra Solback
Hannah Al-Wandi, ny vd för Folktandvården Västmanland AB, är en målinriktad och lösningsorienterad person. Hon vågar testa sig fram i livet och ser tandvården som en viktig del av samhället.
Hannah Al-Wandi har fokuserat hela sitt arbetsliv på tandvård och ledarskap och det är inom folktandvården hon känner sig hemma. Den 1 september tillträdde hon som vd för Folktandvården Västmanland AB. Det har inte gått många dagar sedan dess, men kalendern är redan fulltecknad och Hannah har tydliga mål med bolagets framtid.
– Det är viktigt att medarbetarna känner att de har möjlighet att utvecklas och vill stanna i företaget så att Folktandvården Västmanland är så bra som möjligt, både för patienter och för personal.
Hannah Al-Wandi är en vd som ser tandvård och tandhälsa som en viktig del av samhället. Hon tycker att alla människor måste kunna få tandvård och det är även hennes målsättning. Hon berättar att Folktandvården Västmanland tar emot alla patienter och erbjuder bäst pris i regionen.
– Vänder man på ordet folktandvård så blir innebörden tandvård åt folket. Vi har alltid haft en bra prisbas, då vi haft möjlighet till det. Vi får såklart också högre kostnader, men målsättningen är att fortsatt kunna ge bästa tandvård till ett bra pris.
Hannah beskriver sig själv som en lösningsorienterad och driven person med två barn, som brinner för att utveckla folktandvården. Hon tror att hon i princip är samma person hemma som på jobbet.
– Jag söker alltid lösningar och släpper inte taget förrän jag hittat en lösning.
Ger upp gör hon endast om enda utvägen är att avsluta något. Dock ser hon inte det som att ge upp, utan som att det då är den aktuella lösningen på frågan eller problemet. Finns det möjligheter tar hon dem.
"Vänder man på ordet folktandvård så blir innebörden tandvård åt folket."
Hannah har alltid gillat att pyssla – som liten ville hon skapa saker snarare än att leka. Intresset för vård och att hjälpa människor har också alltid varit stort.
– Det var skapandet med händerna som fick mig intresserad av tandvård.
Direkt efter studenten började Hannah att studera till tandläkare vid Karolinska institutet. Under studietiden sommarjobbade hon som tandsköterska och betalade på så sätt av sina studielån snabbt. En sommar prövade hon även på att montera kretskort på Flextronics.
– Det var ju också att arbeta med händerna, men jag upptäckte då att även mötet med människor är viktigt för mig.
Hannah lämnade kretskortsvärlden och fortsatte att fokusera på tandläkaryrket och var verksam som allmäntandläkare i tio år. För fyra år sedan blev hon klinikchef på Folktandvården Råby. Sedan började hon som klinikchef på Folktandvården Adelsö, en klinik som arbetar med teamtandvård, och kort därefter blev hon även klinikchef för Folktandvården Viksäng – samtliga kliniker i Västerås. Adelsö och Viksäng ledde hon parallellt.
– Det var utmanande att vara fysiskt närvarande på två ställen samtidigt, detta var även under pandemin. Men jag bodde nära bägge klinikerna och hade mycket kompetenta kliniksamordnare och medarbetare, så det gick bra.
Hannah, som är uppvuxen i Västerås, hamnade även en period i Södertälje. Det var för tio år sedan, när hon träffade sin man Hoshiar Amin som jobbade på Scania. Hon fick jobb som allmäntandläkare på folktandvården i Södertälje, och arbetade också som tandläkare på Scania som hade ett samarbete med folktandvården.
När det äldsta barnet närmade sig förskoleåldern började paret att fundera på var de ville rota sig. De valde då att flytta till Västerås, där Hannah har sin familj. Tillbaka i Västerås fortsatte Hannah ett par år som allmäntandläkare innan hon blev klinikchef.
– Sedan tog jag steget till utvecklingschef på Folktandvården Västmanland.
När Claes Stenlander, tidigare vd för Folktandvården Västmanland, skulle gå i pension tvekade inte Hannah att söka tjänsten.
– Jag vågar testa saker. Jag väntar inte på rätt tidpunkt, utan löser det jag behöver lösa och har alltid lyckats växa in i uppdragen.

På 14 år har Hannah Al-Wandi gått från att arbeta som allmäntandläkare inom Folktandvården Västmanland, via uppdrag som klinikchef, utvecklingschef och cheftandläkare, till att bli vd för hela organisationen.
Som vd har Hannah många uppgifter på sitt bord. Hon har ett nära samarbete med bolagets styrelse, fokuserar en hel del på att försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt för klinikernas anställda och på en bra tandvård för patienterna.
Under sina första 14 dagar i rollen som vd har hon jobbat med att tillsätta en ny ledningsgrupp och rekryterat två utvecklingschefer. Hon själv var ensam i den rollen, men nu kommer en person att jobba med odontologi och kvalitet, och en annan med fokus på digitalisering.
– Det har varit mycket att göra, särskilt under första veckan. Vi har haft styrelsemöte, arbetat med att ta fram underlag för eventuell upphandling av nytt journalsystem, och så försöker jag att sätta mig in i alla aktuella frågor.
En typisk arbetsdag som vd tycker Hannah är svår att beskriva efter så kort tid i rollen. Men dagarna består av en del möten och att vara tillgänglig för både intern och extern kommunikation för organisationen. Hon upplever att kommunikation är en stor del av arbetet som vd och ser det som viktigt att vara tillgänglig även utanför kontorstid.
– Jag är en person som inte stänger av bara för att jag är hemma.
Vardag för Hannah innebär även lämning och hämtning av barn. Hon tar sedan bilen till och från jobbet i centrala Västerås.
– Jag och Hoshiar stöttar varandra och hjälps åt att hämta och lämna. Mina föräldrar hjälper även till med att hämta barnen ibland.
Samarbetet med klinikcheferna i Västerås är tätt, och Hannah fokuserar på att leda folktandvården framåt. Sedan 2009 är Folktandvården Västmanland ett aktiebolag, helägt av regionen som styrs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
– Vi har haft ett bra samarbete och en bra dialog med regionpolitikerna, oavsett färg. Jag lägger ingen värdering på vilka som styr.
Men även tandvården har sina samhällsutmaningar. Hannah ser bemanningen som den största, då branschen har en generationsväxling. Många erfarna inom yrket går i pension och en hel del nya måste tillsättas.
– Vi tar in många nyexaminerade, och försöker fokusera på att få våra medarbetare att känna att här kan de utvecklas inom yrket.
Hon beskriver det som viktigt att det finns folk som kan jobba med tandvård. Men att de i Region Västmanland ändå har det relativt bra med bemanning jämfört med övriga landet. Hon kan heller inte se någon större påverkan på antalet tandläkarbesök eller prioritering av tandvård, kopplad till inflationen.
– Men det är klart – de som inte hade råd att gå till tandläkaren före inflationen har inte det nu heller.
Hannah uppskattar att folktandvården har tagit vara på hennes erfarenheter, hennes nyfikenhet och viljan att lära sig mer, och att hon har fått utvecklas inom tandvården och som ledare. Hon tycker att tandläkaryrket har många intressanta delar och att yrkesrollen som allmäntandläkare ger möjlighet till stor variation av arbetsuppgifter.
– När man har lyckats behandla en barnpatient som varit rädd vid besöket, och som sedan glatt vinkar ”hej då” vid hemgång, får det en att växa som människa.
Hannah tycker även att det är spännande med till exempel tandextraktioner och protetik, och insatser som skapar ett nytt bett och gör patienten väldigt glad.
– Alla patienter behöver få känna sig lugna och trygga. Jag är nog väldigt bra på att få patienter att känna sig lugna. Jag anpassar mig efter patienten och försöker att skapa trygghet. Det bidrar också till en bra tandvård.
Hannah lägger alltid lite extra tid på att skapa ett sådant band med sina patienter. Under undersökningen ställer hon kontinuerligt frågor till patienten, som går att svara på genom att nicka eller skaka på huvudet. Detta då det kan vara svårt att prata med munnen full av tandläkarinstrument och tussar.
"Folktandvården Västmanland har gett mig möjlighet att växa."
Hannah Al-Wandi har perspektivet – från patient till vd. Hon säger att hon i och med det på ett sätt har knutit ihop säcken. Folktandvården har gett henne möjligheter, bra kollegor, bra chefer och en bra mix av patienter, vilket fått henne att trivas väldigt bra.
– Jag kommer alltid att vara tandläkare, och förhoppningen är att längre fram även jobba kliniskt igen. Kanske med akuttandvård. Då bibehålls även kompetensen. Men först hundra procent fokus på rollen som vd.
På sikt är Hannahs målsättning att jobba kliniskt med tandvård någon dag varannan vecka eller någon gång i månaden.
– Att vara aktiv i verksamheten tror jag är en nyckel till framgång.
Det Hannah gjort under sina 14 år i yrket och inom folktandvården har gett henne värdefulla insikter och förståelse för verksamheten.
– För min del har Folktandvården Västmanland gett mig möjlighet att få växa. Kostymen har alltid varit tillräckligt stor.
Ålder: 37 år.
Utbildning: Tandläkarutbildning på Karolinska institutet, examen 2009.
ELP (Executive Leadership Program) Sigtuna i samarbete med Handelshögskolan 2022.
Yrke: Allmäntandläkare.
Titlar: Vd för Folktandvården Västmanland AB. Tidigare utvecklingschef, cheftandläkare och klinikchef.
Familj: Maken Hoshiar, 37, och två barn på 8 och 5 år.
Bor: Villa i Hamre, Västerås, sedan 4 år tillbaka.
Fritid: Fokus på familj och barnens aktiviteter. Målar tavlor i akryl. Träffar vänner och familj. Renoverar och inreder huset.
Läser/lyssnar på: Deckare – inget surrealistiskt utan gärna verklighetsbaserade. Dokumentärer och poddar. Favoritpodden är P3 Dokumentär.