Annons

Annons

Aktieägare riskerar skattesmäll

Skatteverket anser att Praktikertjänsts aktier var kraftigt undervärderade under 2012. Detta kan få som följd att aktieägarna upptaxeras.

Skatteverkets nya värdering av aktierna kom som en kalldusch för Praktikertjänst. Enligt styrelseordförande Urban Englund har Skatteverket accepterat den modell för värdering bolaget har haft de senaste 20 åren. Enligt modellen var aktievärdet 185 kronor 2012, men Skatteverket har en helt annan syn och värderar aktien till 1 000 kronor.
Det som fått Skatteverket att värdera upp aktien så kraftigt är den värdering som riskkapitalbolaget EQT gjorde inför budet på koncernen.
379 av Praktikertjänsts delägare som köpte aktier under 2012 riskerar nu att bli upptaxerade med omkring 450 miljoner kronor. Det innebär att 815 kronor per aktie ska tas upp som skattepliktig förmån.
– Praktikertjänst delar inte Skatteverkets bedömning. Vår bedömning får gott stöd från några av landets mest ansedda experter inom företagsekonomi och skattejuridik, säger Urban Englund i ett pressmeddelande.
Praktikertjänst kommer inom kort att lämna ett svar till Skatteverket och ge sin syn på värderingen av aktierna.
Det har inte gått att få någon kommentar från Skatteverket eftersom man där endast kommunicerar med Praktikertjänst och de berörda aktieägarna.

Upptäck mer