Annons

Annons

Arbetsmiljön utreds på Gällivareklinik

Dålig arbetsmiljö, jukskrivningar och konflikter – så ser det ut vid folktandvården i Gällivare. Arbetsmiljöverket har efter en inspektion inlett en utredning om orsakerna till problemen.

Vid det stormöte som för ett par dagar sedan hölls med personal, ledning och fack framkom det bland annat att personalen upplever att arbetsmiljön är ohållbar. Flera i personalen är sjukskrivna och många mår dåligt. Ett separat möte hölls med Arbetsmiljöverkets representant.
Tandläkartidningen har sökt verksamhetschef Clivia Erdel-Kickeritz för en kommentar, men hon meddelar att hon för tillfället inte har något att säga.
Enligt Eivor Nordström-Carlén, TT-avdelnings ordförande, har klinikens personal varit hårt ansträngd under många år; patienttrycket har varit och är hårt och det har varit en stor omsättning av tandläkare, dessutom vakanser.
– Efter att vi fick signaler från våra medlemmar om att de inte mådde bra tog vi in synpunkter från dem och hade kontakter med arbetsgivaren för att kunna lösa problematiken, berättar hon.
Resultatet av detta blev det tidigare nämnda stormötet.
– Det var inplanerat ett par månader innan Arbetsmiljöverket bestämde sig för att göra en inspektion, förklarar hon, och berättar att det kom fram en del goda förslag till lösningar vid mötet, men att hon vill vänta tills Arbetsmiljöverket är klara med sin rapport innan hon uttalar sig mer utförligt.

Upptäck mer