Annons

Annons

Åtalad för betygsfusk – får fortsätta utbildningen

En student som åtalas för betygsfusk får fortsätta på tandläkarutbildningen oavsett domen.

Studenten polisanmäldes i slutet av 2010 av Verket för högskolestudier (VHS). Han hade fastnat i en kontroll som VHS gjorde hösten 2010. Han hade sökt in på tandläkarutbildningen på gymnasiebetyg från Åsö vuxengymnasium i Stockholm, men han hade aldrig studerat vid skolan, enligt VHS.
Mannen kom in vid en lokal reservantagning på tandläkarprogrammet och hann gå fyra terminer innan universitetet återkallade hans antagning i december 2010.
Sedan sökte han in på nytt till tandläkarprogrammet i Göteborg och antogs av VHS som nybörjare. Eftersom han redan hade gått fyra terminer, fortsatte han i höstas på femte terminen.
Mannen åtalades i somras misstänkt för brukande av falsk urkund. Huvudförhandlingen har skjutits upp flera gånger och är nu planerad till mitten av mars i år vid Göteborgs tingsrätt. Domstolen avgör sedan målet inom ett par veckor.
En kvinna som gick sex terminer på tandläkarutbildningen i Umeå innan hon polisanmäldes av VHS efter samma kontroll 2010, dömdes i november 2011 till villkorlig dom och dagsböter för betygsfusk.

Upptäck mer