Annons

Annons

Bakteriekung och förtrollad mun skulle locka till tandborstning

För att förbättra munhälsan i Sverige gavs 1920 berättelsen ”Den förtrollade munhålan” ut till  landets skolbarn. I centrum står Kalle, Kajsa och bakteriernas konung – som "råder över liv och död".

Illustration: Gustav Wennman, Gunnar Widholm

Bildsatt med både illustrationer och kliniska bilder på tänder och bakterier, berättas en skruvad historia om syskonen Kalle och Kajsa, 11 och 10 år, som inte borstar tänderna.

En sen kväll kommer den fruktade ”bakteriernas konung” på besök. Efter att ha undersökt barnens munnar tar han dem med sig till sitt slott, som utgörs av huvudet på Pelle – en annan pojke med bristfällig tand­hygien. Honom har bakteriekungen grävt ner i sanden så att han inte ska kunna rymma.

Efter att ha äntrat ”slottet” via den breda ”bryggan”, tungan, får Kalle och Kajsa en guidad tur i munhålan, där de med egna ögon ser hur bakteriekungens undersåtar gnager och spränger bort Pelles tänder. Inte förrän en stor tandborste dyker upp och borstar bort de illasinnade bakterierna bryts förtrollningen och Kalle och Kajsa kan återvända till världen utanför munnen.

När de sedan vaknar ur drömmen – för det var en dröm – springer de genast och letar fram sina … tandborstar.

Det 80-sidiga häftet är författat av tandläkaren Sigrid de Verdier och folkskolläraren Henning Lind och gavs ut av A.-B. Magn. Bergvalls förlag i samverkan med Svenska national­förbundet för munhygienens befrämjande.

Upptäck mer