Annons

Annons

Björn Klinge hedersdoktor i Finland

Björn Klinge blir hedersdoktor vid Åbo universitet den 26 maj.

Förutom ny doktorshatt får Björn Klinge ett svärd i Åbo i maj. Han ser fram emot svärdslipningsceremonin, då slipstenen blöts i champagne.

Björn Klinge, 73 år, är professor emeritus vid Karolinska institutet och Malmö universitet och var tidigare vetenskaplig redaktör på Tandläkartidningen i över 20 år, bland mycket annat.

Han blir hedersdoktor i odontologi för sina prestationer och insatser inom området parodontologi.

Nära samarbete

Enligt motiveringen har Björn Klinge medverkat i flera banbrytande studier inriktade på sambanden mellan orala och systemiska sjukdomar. Hans arbete för att förbättra kvaliteten på grundutbildning, forskarutbildning och fortbildning vid nordiska universitet uppmärksammas också, och särskilt hans nära samarbete med forskare inom parodontologi vid Åbo universitet.

Medicinska fakulteten vid Åbo universitet grundades 1943 och firar 80-årsjubileum i år. Ceremonin i maj är en del i jubileumsfirandet.

Hur känns det att bli hedersdoktor vid Åbo universitet?

– Jag blev totalt överraskad när jag informerades om att jag hade nominerats till hedersdoktor, och när rektorn sedan fattade beslutet blev jag mycket hedrad och väldigt glad. Förslaget kom ju från kollegor som jag uppskattar och respekterar mycket.

Är du hedersdoktor vid några andra universitet?

– Nej, men jag är hedersprofessor vid Ji-Lin University i Kina.

Kommer du att delta i universitetets promotion i maj?

– Självklart. I Åbo får jag en ny doktorshatt och ett svärd, för att kunna försvara det fria ordet. Ser särskilt fram emot svärdslipningsceremonin, där slipstenen blöts i champagne.

Upptäck mer