Annons

Annons

Bonus ska locka brittiska tandläkare till landsbygden

Den offentliga tandvården i Storbritannien går på knäna. Nu lägger den brittiska regeringen fram en återhämtningsplan för att öka tandläkartätheten i landet.

Foto: Colourbox

Så ska den brittiska tandvården räddas
  • Tandläkare inom den offentliga tandvården (NHS) ska få drygt 200 kronor extra utöver standardersättningen på cirka 380 kronor för att ta emot en patient som inte besökt tandläkaren på två år.
  • För patienter med mer komplex behandling utökas tillskottet till drygt 670 kronor.
  • Tandvårdsteam ska besöka skolor och förskolor för att ge fluoridlackbehandlingar och stöd med tandborstning.
  • Mobila tandvårdstjänster ska säkerställa tandvård på landsbygden och i kustområden med dålig tandvårdstäckning.
  • Utökning av vattenfluoridering till nya delar av landet för att förhindra karies.

Källa: BBC, gov.uk.

Tandläkare som startar en praktik och jobbar i den offentliga tandvården inom NHS i minst tre år i delar av England med dålig tillgång till tandvård, ska få en bonus på 20 000 pund, motsvarande 270 000 kronor. Detta enligt ett förslag från den brittiska regeringen i syfte att förstärka den hårt pressade offentliga tandvården i landet, uppger BBC. 

Enligt förslaget ska bonusen, som går under namnet ”golden hello”, betalas ut till högst 240 tandläkare, vilket motsvarar ungefär en procent av tandläkarkåren.

Regeringen har också aviserat högre ersättningar för tandläkare som tar emot nya patienter inom NHS och som utför förebyggande tandvård och tandborstning i skolor.

Totalt omfattar återhämtningsplanen satsningar på 200 miljoner pund, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Med satsningarna vill den brittiska regeringen få fler tandläkare att arbeta inom NHS i stället för i den mer lukrativa privata tandvården.

Men förslagen får tummen ner av den brittiska tandläkarföreningen, British dental association, BDA, som inte tror att åtgärderna kommer att stoppa utflödet av tandläkare från den offentliga tandvården.

– Det finns inget här som gör tandvården redo för framtiden. Krisen kommer att förbli en brännande fråga i samhällen över hela landet tills vi får verklig förändring, säger Shawn Charlwood från BDA, till BBC.

För att öka antalet tandläkare vill regeringen också slopa det obligatoriska testet som utländska tandläkare behöver göra för att få praktisera i landet. Förslaget är nu ute på remiss.

Men inte heller det kommer att lösa några problem, menar det brittiska tandläkarförbundet.

– Utländska tandläkare är inte mer benägna att hålla fast vid ett misslyckat system än sina brittiska kollegor. Politikerna måste sluta försöka fylla en läckande hink och faktiskt fixa det, säger Eddie Crouch, ordförande i BDA, till BBC.

Enligt uppgifter i återhämtningsplanen var totalt drygt 35 200 tandläkare registrerade som yrkesverksamma i England i januari 2024. Under 2022 och 2023 utförde 24 100 någon tandvårdsåtgärd inom NHS. Det är för lite anser den brittiska regeringen som vill att fler tandläkare gör mer tandvård inom NHS ”i kombination med, eller i stället för att arbeta privat”.

Upptäck mer