Annons

Annons

Coronakrisen drabbar hemtandvården hårt

Oral Care specialiserar sig på hemtandvård på äldreboenden. Verksamheten har stannat av nästan helt under coronakrisen. Fortsätter intäkterna att vara låga framöver räcker inte permittering, enligt företagets vd Niclas Palmstierna.

Det råder besöksförbud på de flesta äldreboenden. Tandvården prioriteras inte. Oral Cares intäktsbortfall för hemtandvården är över 95 procent, enligt Niclas Palmstierna, företagets vd.

Niclas Palmstierna


– Vi ser även en avsevärd nedgång i besöken på våra kliniker. Många patienter avvaktar med sin tandvård även om de är friska, säger han.
Permitteringar och uppsägningar
Nästan all personal har korttidspermitterats. De flesta arbetar nu 40 procent av sin normala arbetstid, de flesta övriga 60 procent. Frånvaron på grund av sjukdom eller vård av sjukt barn är också större än normalt.

”Permittering är bra kortsiktigt, men fortsätter intäkterna att vara låga framöver räcker det inte.”

– Utmaningen är att vi som bolag har kvar kostnaderna för sociala avgifter och pension. Permittering är bra kortsiktigt, men fortsätter intäkterna att vara låga framöver räcker det inte, säger Niclas Palmstierna.
– Vår största kostnad är löner, och för att minska dessa har vi kommit överens med vissa omsorgsbolag om att vår personal tar en tidsbegränsad anställning inom äldreomsorgen och hjälper till där det behövs, berättar Niclas Palmstierna, som själv arbetade som vårdbiträde i Tyringe under påsken.
– Jag är imponerad över vilket engagemang vi har i organisationen och hur mycket alla verkligen bryr sig om företaget och dess överlevnad. Flera har självmant valt att ta tjänstledigt för att ta en annan tjänst. Det visar en riktig laganda, menar han.
Utöver det har vissa personer med provanställning sagts upp, det finns äldre medarbetare som har pensionerats lite tidigare än planerat och några har tagit föräldraledigt.
Gratis hämtning och hemkörning
Oral Care gör olika satsningar för att motverka nedgången.
I Stockholm har företaget börjat erbjuda symtomfria patienter som är 65 år eller äldre samt personer som tillhör riskgrupper kostnadsfri hämtning och hemkörning om de inte har egen bil eller färdtjänst. De får särskilda kvällstider.
I Region Skåne har Oral Cares hemtandvård ett särskilt team som tar hand om covid-19-patienter med akuta munbesvär.
Vilket stöd skulle ni vilja ha i form av ”regeringspaket” eller liknande?
– Vi skulle gärna se omsättningsstöd samt ett heltäckande bidrag till de sociala avgifterna. Regeringens stöd med hyror som är upp till hyresvärden att söka har vissa förstående värdar varit väldigt hjälpsamma med, men andra har varit helt ointresserade.
Janet Suslick

Upptäck mer