Annons

Annons

Dansk traumanestor död

Den danske traumanestorn Jens Ove Andreasen är död. Han var mannen bakom www.dentaltraumaguide.org och hedersdoktor vid Karolinska institutet, bland mycket annat.

Jens Ove Andreasen var specialist i oral- och maxillofacial kirurgi och övertandläkare vid Rigshospitalet, universitetssjukhuset i Köpenhamn.
Han fick Svenska Tandläkare-Sällskapets internationella pris på 100000 kronor för ”utomordentliga studier inom traumatologin” vid Odontologisk Riksstämma 2012.
I samband med det talade han vid huvudsymposiet om evidensbaserad behandling för optimalt behandlingsresultat vid dentala trauman.
”Stamceller kan revolutionera traumatologi”
Stamceller kunde revolutionera traumatologi redan år 2020, spådde Jens Ove Andreasen 2012.
Det största hotet mot en framgångsrik utveckling i den riktningen var behandling med implantat, eftersom det anses oetiskt att pröva en ny metod om det redan finns en som fungerar, sade han vid riksstämman och uppmanade tandläkarstuderande som var intresserade av att forska att satsa på stamcellsforskning.
The Dental Trauma Guide
Jens Ove Andreasen var eldsjälen bakom databasen ”The Dental Trauma Guide” och webbplatsen www.dentaltraumaguide.org, som hjälper tandläkare i hela världen att fatta beslut om hur olika traumaskador ska behandlas.
Jens Ove Andreasen publicerade hundratals vetenskapliga artiklar och ett antal läroböcker om trauma i tandvården.
Han var även med och grundade ”International Association of Dental Traumatology” (IADT) och var organisationens första president mellan 1989 och 2000.

Upptäck mer