Annons

Annons

Debatt: Dålig tajming med nytt lärosäte

Med stor förvåning tar jag del av detta utspel (Jönköping University, JU, vill starta en tandläkarutbildning våren 2023, red:s anm).

För det första finns det mig veterligen inget formellt universitet i Jönköping, med en officiell ställning. Statusen för ett universitet i Sverige är, så vitt jag kan erinra mig, strikt reglerat av regeringen. Men om man absolut vill kalla sig ”Jönköping University” finns det säkert kryphål genom andra associationsformer, kanske via stiftelser, till exempel.
För det andra tycks det vara en ganska dålig tajming att arbeta för att få tillstånd för grundutbildning av tandläkare, och tillika examensrätt på forskarnivå på ett femte odontologiskt lärosäte! Nu syftar jag inte på den coronadiskussion som övergriper det mesta i dag, utan på den brist på akademiska lärare för tandläkare på alla nivåer som i dag föreligger i hela nationen. Detta har beskrivits i Tandläkartidningen nummer 3/2020.
”Jönköping University”, med stöd av Region Jönköping, stöder i mina ögon ingen nationell helhetssyn på tandläkares grund- och forskarutbildning med god kvalitet med de resurser som finns tillgängliga i dag. Det luktar mer ambitiös regionalpolitik, som riskerar att sprida ut befintlig kompetens.
Läs också: Jönköping planerar tandläkarutbildning 2023

Upptäck mer