
Axel Kutschke tycker det är bra att forskning om kronisk smärta uppmärksammas.
Foto: Malmö universitet
- Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Region Gävleborg, Umeå universitet och Malmö universitet.
- Handledare är Birgitta Häggman-Henrikson, Malmö universitet, Anna Lövgren, Umeå universitet, Justin Durham, Newcastle University och Christer Lindgren, Folktandvården Gävleborg.
Forskningens syfte är att undersöka hur digitala hjälpmedel kan ge patienter med kronisk smärta snabbare och billigare tandvård.
– Många människor lider av kronisk smärta i ansiktet så det känns väldigt bra att den här forskningen uppmärksammas, vi är mycket glada över anslaget, säger Axel Kutschke.
Axel Kutschke arbetar som specialist i bettfysiologi i Gävle och Hudiksvall. Han behandlar personer med kronisk ansiktssmärta och utreder runt 330 patienter varje år.
Parallellt med det doktorerar han på halvtid vid avdelningen för orofacial smärta och käkfunktion på Malmö universitet. Nu har han tillsammans med elva andra tandläkare i Sverige fått forskningsanslag från Tandlkäkare Sällskapet.
När patienter, som behandlas för smärta i käkarna, ska svara på frågor om det psykosociala måendet blir det lätt stressigt att fylla i formulären i väntrummet. Sådana tillfällen ger heller sällan utrymme för reflektion, och patienten blir lätt ofokuserad.
I Axel Kutschkes forskningsprojekt kan de i lugn och ro fylla i digitala formulär i bostaden och sedan sända svaren direkt till behandlaren. Både patienter och vårdgivare slipper hantera papperskopior. Patienten behöver heller inte oroa sig för att glömma formulären hemma. I det här specifika forskningsprojektet ska patienterna fylla i tretton A4-sidor.
Utifrån svaren screenar Axel Kutschke patienternas psykosociala mående och kan göra en preliminär bedömning för behandling. För patienter med kroniska smärtor finns det ofta ett samband mellan kronisk smärta och psykiska sjukdomar.
– Det rör sig bland annat om depression och ångest, alltså sådant mående som inte enbart har med smärtan att göra. Här får vi patientens perspektiv på deras tillstånd och får samtidigt veta vad de tycker om att göra digitala undersökningar.