Annons

Annons

”Drömgästen är självklart Zlatan”

Nicole Winitsky har tillsammans med kollegan Melvin Sohrabi startat Sveriges första odontologiska podcast. Första avsnittet finns nu för lyssning.

Varför gör ni det här?
– Tidigare i år var jag själv gäst i Ronden, Sveriges största medicinska podd. Det var där och då jag fick blodad tand. Jag tycker att podcastandet är ett perfekt medium för att sprida kunskap och information, och det saknas en odontologisk kanal för detta idag. Det var viktigt för mig att ha en kollega att podda tillsammans med, och min kollega Melvin nappade på en gång.
Vad kommer Blodad tand att handla om?
– Om allt möjligt som har med odontologi att göra. Vi har tänkt vända oss främst till lyssnare som själva jobbar med tänder och tandvård. Men vi hoppas också att andra i branschen, och kanske även lekmän med lite extra intresse av tandvård, ska kunna hitta intressanta inslag.
Vilka ämnen står på listan?
– Vi har en lång rad, från stora övergripande ämnen till små och smala. Exempelvis: Hur farligt är snus och rökning för tänderna? Borde tandläkarutbildningen förlängas? Hur kommer framtidens tandvård att se ut och bedrivas? Vad hände med alla tandläkare som flyttade till England? Finns den lyckliga tandläkaren? Vi vill också diskutera relationen mellan tandläkare och resten av teamet. Det händer så mycket intressant i tandläkarvärlden som många ute på klinikerna aldrig får tillgång till.
Hur kommer ni att angripa era ämnen?
– Vissa ämnen kommer vi att diskutera själv och till andra har vi tänkt bjuda in gäster som kan vara intressanta eller roliga ur andra tandvårdsperspektiv.
Vilka gäster tänker ni er?
– Vi vill bjuda in gäster från olika delar av den odontologiska världen; privattandläkare och tandläkare som jobbar i folktandvården. Vi vill höra hur tandsköterskor och tandtekniker ser på sin vardag. Vi skulle tycka det var spännande att prata med chefer för olika tandvårdsföretag och höra om deras visioner och tankar inför framtiden, hur de ser på sina organisationer och hur deras tankar eventuellt skiljer sig åt. Vi skulle även vilja få till program där våra svenska kända forskarnamn kan få en röst.
Har ni någon drömgäst?
– Självklart, överst på listan står Zlatan – man måste lägga ribban högt! Var fixar han sina tänder? Byter han tandläkare varje gång han flyttar? Varför valde han att ta bort mellanrummet mellan sina framtänder? Det är frågor vi skulle ställa, och tänk vilken grej om han skulle tacka ja!
Hur har ni förberett er? Hur mycket radio behöver man kunna för att våga ge sig på att göra en podd?
– Vi har fått jättemycket info och hjälp i våra förberedelser av Christian Unge, en av läkarna bakom podden Ronden. Vi har beställt en massa teknisk utrustning, skaffat webbhotell, startat webbsida där podden ska ligga, registrerat Facebook- och Instagramkonton. Sociala medier kommer att vara viktiga i vår marknadsföring av podden. När det gäller att kunna radio så har jag gjort som jag brukar när jag ger mig på något nytt, en screening av hur andra gör för att sedan välja det sätt jag gillar bäst.
Hur ofta ska podden sändas?
– Tanken är ett 30-minutersprogram i månaden. Vi har tidigare lagt ut en kort presentation av podden och det första riktiga avsnittet publicerades igår.
Hur gör man om man vill lyssna?
– Går in på vår webbsida: www.blodadtandpodcast.se. Podden finns även på Acast. Vi välkomnar all typ av interaktion med lyssnarna och vill gärna ha kommentarer, synpunkter samt idéer och önskemål till kommande avsnitt.

Upptäck mer