Annons

Annons

EQT vill köpa Praktikertjänst

Riskkapitalföretaget EQT vill köpa Praktikertjänst för 6,7 miljarder kronor.

EQT erbjuder 1 000 kronor per aktie. Dagens värde är runt 185 kronor.
Det är första gången Praktikertjänst har fått ett konkret bud på hela koncernen, berättar Praktikertjänsts ordförande, tandläkaren Anders Jonsson.
Det är ett indikativt bud baserat på Praktikertjänsts officiella siffror, inte ett förhandlat bud, påpekar han.

Styrelsen vill inte sälja

Praktikertjänsts styrelse råder aktieägarna att tacka nej.
– Styrelsen fick budet strax efter sommaren och har utvärderat förslaget under hösten. Nu har vi beslutat att rekommendera aktieägarna att tacka nej, säger Anders Jonsson.
– Vår bedömning är att Praktikertjänst utvecklas lika bra med den ägarmodell som vi har nu. Praktikertjänsts ägarmodell är unik. Våra praktiker har stor självständighet, korta beslutsvägar och ett långsiktigt ägande. Därför söker de sig praktiker till Praktikertjänst, och därför stannar de kvar i bolaget.
Runt 60 procent av Praktikertjänsts ägare är tandläkare, och de äger också majoriteten av aktierna. Övriga ägare är exempelvis tandtekniker, läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster.

Åker runt till ägarna

Praktikertjänsts styrelse kommer att åka runt och träffa ägarna under de närmaste veckorna för att samla in ägarnas åsikter.
För att samtalen med EQT ska fortsätta, krävs att 75 procent är positiva till det.
I dag är det endast praktiker som kan köpa aktier i Praktikertjänst, och de som vill sälja kan bara sälja tillbaka till Praktikertjänst. För att EQT ska kunna köpa Praktikertjänst måste aktieägaravtalet ändras, och för att göra det måste 75 procent säga ja på ett aktieägarmöte.
Om tillräckligt många ägare vill det, ordnas ett aktieägarmöte i samband med Praktikertjänsts årsstämma den 19 april 2013.
Varför är EQT intresserat av att köpa Praktikertjänst?
– De ser Praktikertjänst som ett intressant företag och vill komma in på en ny marknad, säger Anders Jonsson.
Vad innebär det rent praktiskt för Praktikertjänsts tandläkare om EQT köper Praktikertjänst?
– Det är en rent hypotetisk fråga. Jag tänker inte svara på den.

Upptäck mer