Annons

Annons

Få privattandläkare med i ny jämförelsetjänst

Få privata mottagningar finns med i en ny jämförelsetjänst som finns på nätet från den 16 januari.

Tandläkare är inte längre skyldiga enligt lag att anmäla sina priser för att stärka patienternas ställning på tandvårdsmarknaden, men en ny frivillig prisjämförelsetjänst lanseras nu på www.1177.se, en omfattande webbplats med råd och information om vården, inklusive tandvården.
Hundratals tandvårdsmottagningar har anmält information om öppettider och liknande. De allra flesta är mottagningar inom folktandvården, och långt ifrån alla har registrerat sina priser.
Bara ett fåtal privata mottagningar finns med i prisjämförelsetjänsten från starten, säger Ebba Henning Planck, som har varit projektledare för jämförelsetjänsten.

Stora aktörer saknas

Ingen tandvård i Stockholm finns med den 16 januari på grund av tekniska problem som ska lösas under våren. Inte heller Praktikertjänst finns med då, men planerar också att ansluta sig till jämförelsetjänsten under våren, berättar hon.
Drygt 840 tandvårdsmottagningar har i dag minihemsidor med på 1177.se, med exempelvis kontaktuppgifter, priser, garantier med mera.

Flera sätt att jämföra

Det blir möjligt att jämföra priser på flera sätt, men det gäller bara mottagningarna som har registrerat sina priser. Det går att titta på olika vårdgivares prislistor eller skriva in koderna från ett kostnadsförslag. Det blir också möjligt att jämföra 14 realistiska behandlingspaket där priset tar hänsyn till tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet.
Utifrån konstnadsförslagskoder kan man ta fram listor där den billigaste vårdgivare syns längst upp på listan. När man tittar på behandlingspaket kan fyra vårdgivare jämföras samtidigt.

Temablock om tandvården

Som komplement till prisjämförelsetjänsten finns ett temablock om tandvården med information riktad till patienter om exempelvis munhälsa, tandsjukdomar och behandlingar. Temablocket har funnits i ett par år och under 2012 kommer texterna att dateras upp.
Webbplatsens namn, 1177.se, syftar på telefonnumret 1177, som går till sjukvårdsrådgivningen. Bakom 1177.se och prisjämförelsetjänsten står Inera AB. Inera ägs gemensamt av landets landsting och regioner och utvecklar IT-stöd för vården.

Upptäck mer