Annons

Annons

Fem folktandvårdskliniker läggs ner i Jämtland

En fjärdedel av folktandvårdens kliniker i Jämtland stängs. Det står klart sedan den politiska majoriteten i regionstyrelsen ställt sig bakom en ny klinikstruktur.

Klinikerna i Gällö, Kälarne, Myrviken, Föllinge och Hammerdal berörs av avvecklingsbeslutet, som har stöd av Region Jämtlands politiska ledning (S-MP-V).
Folktandvården kommer att ha kvar 15 kliniker efter omorganisationen, vilken motiveras med krav på högre lönsamhet och att det blir enklare att rekrytera tandläkare till större kliniker.
Men Tjänstetandläkarna är kritiska mot beslutet och ser en risk att man tvärtom förlorar personal med den nya organisationen.
– I viss mån kan det säkert locka tandläkare som inte haft kollegor att börja jobba på en tvåtandläkarklinik, men lägger man till att det kräver skifttjänstgöring utan att få nedsatt arbetstid så är det knappast ett attraktivt erbjudande, säger Hans Norén, ordförande för TT-avdelningen i Jämtland.
Folktandvården kommer också att fortsätta utreda en investering i mobil tandvård för att mildra konsekvenserna av att många patienter får längre till närmaste klinik.
– Pratar man tillgänglighet så är den viktigaste faktorn att kunna bemanna klinikerna och det räknar vi med kommer att underlättas med den nya organisationen. Vi behåller också klinikerna i Hoting och Hede utifrån att många annars skulle få mer än sex mil till närmaste klinik, säger regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson, Socialdemokraterna.
Moderaterna och Centern röstade emot förändringen, som formellt beslutas av regionfullmäktige i början av februari.

Upptäck mer