Annons

Annons

Flera magsjuka av parasit efter riksstämman

Minst nio personer som deltog i årets odontologiska riksstämma i Göteborg i mitten på november har blivit infekterade med parasiten cryptosporidium.

Hittills har nio fall av sjukdomen knutna till årets odontologiska riksstämma bekräftats på laboratorium, berättar Emma Löf, utredare på folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten misstänker att maten eller vattnet som serverades i samband med riksstämman kan vara smittkällan.
Cryptosporidium är en parasit som sprids främst via vatten eller mat. Den som smittas får oftast symtom inom två till tio dagar.
Vattentunna diarréer, uppsvälld mage, illamående och ibland feber är de vanligaste symtomen. Symtomen är ofta kraftiga. Det är ovanligt med kräkningar.
Infektionen läker oftast ut spontant efter en till tre veckor och behandlas inte med läkemedel.
Vill hitta smittkällan
Nu undersöker Folkhälsomyndigheten om fler blev smittade.
– Vi ska försöka hitta smittkällan. Vi vill gärna veta vad det är för produkt som ligger bakom, så att fler inte ska behöva bli sjuka, säger Emma Löf.
Folkhälsomyndigheten vill att alla som deltog på riksstämman på Svenska mässan i Göteborg den 12 till 14 november svarar på en enkät.
Sjukdomen kan även spridas från person till person. God handhygien kan förhindra att smittan förs vidare.
Magsjukan i Östersund
Cryptosporidium är samma parasit som låg bakom ett stort utbrott av magsjuka i Östersund för fem år sedan. Då blev runt 27 000 personer infekterade, enligt Folkhälsomyndigheten.
Den gången var det dricksvattnet som var smittkällan. Östersundsborna fick koka sitt kranvatten under tre månader.
Läs mer om cryptosporidiuminfektion på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Upptäck mer