Annons

Annons

Folktandvården bekostar doktorandtjänsten

Julia Lam gillar forskning. Nu kan hon kombinera halvtidsjobb som allmäntandläkare med en forskarutbildningstjänst som finansieras av folktandvården.

Julia Lam jobbar heltid inom folktandvården. Halva tiden är hon allmäntandläkare i Hässleholm. Sedan årsskiftet har hon också en forskarutbildningstjänst på halvtid – finansierad av Folktandvården Skåne AB.

Julia Lam
Ålder: 26 år.
Utbildning: Tandläkarexamen, Malmö, 2015.
Jobb: Folktandvården Skåne AB.
Bor: I Malmö.
Familj: Föräldrar i Ljungby, ­Småland, ett syskon.
Fritid: Promenerar, lagar god mat, läser vetenskapliga artiklar.


– Den kliniska delen är en tillsvidaretjänst som jag har haft sedan tidigare. Doktoranddelen har jag i åtta år, tills jag blir färdig med min avhandling, berättar hon.
Tanken är att hon ska vara på Malmö universitet på halvtid och vistas i forsknings­miljö. Hennes huvudhandledare är Per Alstergren, bettfysiolog och professor.
Tidigare kombinerade hon tjänsten i Hässleholm med ett halvtidsjobb som klinisk assistent på tandvårdshögskolan. Hon började båda sina deltidsjobb efter examen sommaren 2015.
En del av assistentjobbet var att hjälpa till med forskning på avdelningen för orofacial smärta och käkfunktion. Forskningen handlar om kronisk smärta i ansikte och käke, som drabbar unge­fär var tionde person.
– Jag har varit koordinator inom samma projekt som jag kommer att jobba med som doktorand. Vi undersöker en ny typ av behandling, en internet­baserad smärtskola inriktad på smärta och stress.

Smärtskola på nätet

Smärtskolan på nätet använder sig av kognitiv beteendeterapi (KBT). Metoden jämförs med den traditionella behandlingen, bettskena. Efter en klinisk utredning och mag­net­kamera­under­sökning av hjärnan har deltagarna slumpvis fått någon av behandlingarna, för att sedan följas upp med frågeformulär och en ny magnet­kamera­under­sökning.
Nu blir Julia Lams uppgift som doktorand att analysera data om patienterna före och ­efter behandling. Förhoppningen är att hjärnans funktion och struktur kan återställas av behandlingen.
– Om den nya behandlingen visar sig vara bra, vill vi veta vilka individer som den är bra för.

”Forskning är en rolig process, något som jag verkligen vill hålla på med.”

Intresset för forskning hade Julia redan när hon började tandläkarutbildningen.
– Jag tycker att forskning är en rolig process, något som jag verkligen vill hålla på med. Just smärta är komplext. Det är väldigt roligt att lära sig mer om det och att kunna få resultat som kan gynna patienterna.
På sikt är hon inställd på att bli specialist i bettfysiologi ­också.
– Men först ska jag disputera så det ligger nog många år framåt i tiden. Jag håller fortfarande på att utvecklas som allmäntandläkare, men har fått utreda och behandla patienter med långvarig smärta under handledning av en bettfysiolog under tiden som klinisk assistent. Det har varit väldigt intressant.

Doktorandtjänst inom folktandvården

Att hon nu har fått en doktorandtjänst inom folktandvården är jättekul, tycker Julia.
– Det är ett ypperligt tillfälle för mig att få forska inom ramen för min tjänst, ett steg på min resa framåt.
Hon ser inga nackdelar med upplägget.
– Jag vill fortsätta jobba kliniskt och det här blir en bra kombination.
Att hon blir bunden till folktandvården under forsk­nings­tiden ser hon inte som något problem.
– Jag vill jobba inom Folktandvården Skåne även ­efter den här doktorandtjänsten, ­säger hon.
Finns det några krav på resultat för att få behålla tjänsten?
– Det har vi faktiskt inte diskuterat, men det är planerat så att det ska vara möjligt att genomföra fyra delarbeten under den här tiden.
Vad betyder forskningen för patienterna?
– Forskningen har en klinisk koppling som kan gynna patienterna. Det finns en smärtskola på specialistkliniken sedan tidigare, men inte på internet, och inte som allmäntandläkare har kunnat ge ut. En fördel med internet är att patienterna kan genom­föra behandlingen när det passar dem. De kan få hjälp tidigt och det kanske minskar risken för att smärtan blir långvarig. Men innan vi kan implementera den nya smärtskolan, måste vi visa att metoden är bra. Det tar lite tid, berättar ­Julia Lam.

”Vi annonserade ut en tjänst i höstas, men har tillsatt två efter­som de som sökte var så väl­meriterade.”

Folktandvården Skåne AB satsar på fyra forskarutbildningstjänster på halvtid. Ewa Ericson, forsknings- och utvecklingschef, förklarar varför:
– Det är viktigt för oss att bidra till klinisk forskning. Fler forskarutbildade kollegor gör att vi får större möjlighet att göra det.
– Vi annonserade ut en tjänst i höstas, men har tillsatt två efter­som de som sökte var så väl­meriterade.

Prioriterade områden

När ansökningarna bedöms är det viktigt att den som söker har en forskningsplan, en handledare och ett preliminärt löfte om att bli antagen till forskar­utbildningen.
– Vi tittar också på om forskningsprojektet ligger inom något av våra tre prioriterade områden: hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, samband mellan oral hälsa och allmän hälsa eller ­diagnostik- och behandlingsforskning, berättar Ewa Ericson.

Folktandvården Skåne satsar på forskning

  • Allmäntandläkarna Julia Lam och en kollega fick var sin forskarutbildningstjänst på halvtid inom Folktandvården Skåne AB vid årsskiftet. Startlönen är 16 000 kronor för halvtid och tjänsterna löper i åtta år.
  • En liknande tjänst tillsattes 2016 och ytterligare en tillsätts 2019, enligt planeringen.
  • Folktandvården Skåne delar också ut anslag till forskning och utveckling. Totalsumman i år är fyra miljoner kronor, jämfört med en miljon kronor 2015.

Upptäck mer