Annons

Annons

Folktandvården i Norrbotten satsar på hyrtandläkare

Folktandvården Norrbotten blir först i Sverige med hyrtandläkare för att möta bristen på allmäntandläkare. Totalt lägger Folktandvården tio miljoner kronor på avrop från ett kommande ramavtal.

Folktandvården Norrbotten hoppas att hyravtal med upp till 15 ramavtalsleverantörer ska vara klara under tidig sommar för att främst hyra in allmäntandläkare till Gällivare, som haft stora vakansproblem under många år.

Linda Frohm

Linda Frohm


– Vi är i ett läge nu att vi måste göra det bästa för medborgarna och det väger över de nackdelar vi ser med en upphandling, säger Linda Frohm, moderat regionråd i Norrbotten.
Hon är beredd på kritik utifrån den konsensus som länge funnits nationellt inom Folktandvården att inte anlita hyrtandläkare.
Gunilla Swanholm är ordförande i Sveriges folktandvårdsförening och pekar på svårigheterna för tandvården att stå emot ett politiskt tryck:
Gunilla Swanholm

Gunilla Swanholm


– Om man från politiskt håll driver frågan om hyrlösningar även för tandvården så har man egentligen inget val i ledningen för Folktandvården. Det måste genomföras i så fall – trots en oro för långsiktiga konsekvenser, säger Gunilla Swanholm.

” Jag är orolig – alla vet att det på sikt ger stora bekymmer om det sprider sig.”

Hon tillägger:
– Norrbotten är första exemplet där man väljer en väg med bemanningsföretag. Jag är orolig – alla vet att det på sikt ger stora bekymmer om det sprider sig.
Norrbottensupphandlingen stänger för anbud 13 maj. Den bygger på priskonkurrens där krav ställs på minst fem års kliniskt arbete i Sverige. Ramavtalet är på ett år med möjlighet till förlängning i högst tre år.

Upptäck mer