Annons

Annons

Folktandvården Östergötland blir universitetssjukvårdsenhet

Folktandvården Östergötland utses till en universitetssjukvårdsenhet. De är landets första tandvårdsorganisation som får denna kvalitetsstämpel.

Foto: Colourbox

– Det är fantastiskt roligt att Folktandvården i Östergötland får kvalitetsstämpeln universitetssjukvårdsenhet. Det övergripande syftet är att folktandvården ska bidra till bästa möjliga kunskap och tandvård för en god och jämlik munhälsa i Östergötland, säger Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Östergötland.

Folktandvården Östergötland är numera en av regionens 34 verksamheter som klassats som universitetssjukvårdsenhet och landets första tandvårdsorganisation med den kvalitetsstämpeln.

Universitetssjukvårdsenheters verksamhet har ett nära samarbete mellan universitetet och den kliniska verksamheten. För Folktandvården Östergötland innebär det ett särskilt arbete med att integrera högkvalitativ klinisk forskning, utbildning och innovation inom odontologin.

Socialstyrelsen har flera kriterier som en verksamhet ska uppfylla för att få klassas som universitetssjukvårdsenhet, som bland annat handlar om bra förutsättningar för forskning och kunskapsutveckling. Dessa kriterier uppfyller Folktandvården Östergötland och Anna Carin Dahlgren berättar att arbetet för att nå kriterierna har skett i ett nära samarbete med Linköpings universitet.

Det är regiondirektören tillsammans med rektorn på Linköpings universitet som därefter beslutat att Folktandvården i Östergötland får status som universitetssjukvårdsenhet.

– Det är roligt att man i Region Östergötland ser munnen som en viktig del av kroppen och att det är något som hela regionen och även Linköpings universitet står bakom.