Annons

Annons

Folktandvården Stockholm stänger kliniker för att spara sjukvårdsmaterial

Sjukvården i region Stockholm börjar få kritisk brist på material. Folktandvården i regionen stänger därför tillfälligt nio kliniker från och med fredag 20 mars, och ytterligare 34 kliniker på måndag 23 mars.

Från och med i dag, 20 mars, stänger nio av Folktandvården Stockholms 70 kliniker. Detta för att bidra till att sjukvården i regionen ska få tillgång till material.
– I den rådande situationen tar vi givetvis vårt samhällsansvar. Det viktigaste vi kan göra just nu är att värna sjukvården så att de kan ta hand om våra sjuka och gamla, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm i ett pressmeddelande.
Det är klinikerna i Ekerö, Rotebro, Saltsjöbaden, Skogås, Sigtuna, Spånga, Täby kyrkby, Viksjö och Västerhaninge, som stängs på fredagen.
Den 23 mars stänger ytterligare 34 kliniker inom allmäntandvården. Kvar blir tio öppna kliniker som kommer att ta hand om akuta tandproblem. Stängningen pågår preliminärt till den 30 april.
Följande tio folktandvårdskliniker håller fortsatt öppet för akut tandvård: Akuten, Brommaplan, Handen, Huddinge, Jakobsberg, Sickla, Skärholmen, Sollentuna, Södertälje och Täby.
Även inom specialisttandvården och medicinsk tandvård begränsar man verksamheten, men håller fortfarande öppet, och har, enligt Åsa Brandt, kommunikationschef Folktandvården Stockholm, material så att man kan arbeta på under en period.
Att tillfälligt styra om verksamheten är en del i hela region Stockholms hälso- och sjukvårdsverksamhet arbete för att minska smittspridning och koncentrera resurser till att ta hand om de som blivit sjuka av coronaviruset.
Personalen på de kliniker som håller stängt går fortfarande till sin arbetsplats och arbetar med till exempel utbildning eller administration.
– Vi fick besked från regionen i torsdags och jobbar nu med att kartlägga patienttryck och kalibrera personalstyrkan på de kliniker som håller öppet. Vi har även fått i uppdrag att ha telefonrådgivning till patienter som har behov av tandvård och samtidigt har luftvägssymptom, säger Åsa Brandt.
Hon berättar att de går ut med daglig information till klinikchefer och arbetsledare på klinikerna, och även informerar och fångar upp frågor via sitt intranät.
Visst finns det mycket frågor, men också en förståelse för att sjukvården måste prioriteras i det här läget, säger Åsa Brandt.
Folktandvården har även stängt i andra regioner på grund av spridningen av covid-19.

Upptäck mer