Annons

Annons

Folktandvården tappar personal när kedja tar plats i byn

Folktandvården förlorade flera av sina medarbetare i Åre när Aqua Dental etablerade sig på orten. Regionens tandvårdschef Stefan Stjernström menar att obalansen mellan privat och offentlig tandvård nu ökar.

"Majoriteten av personalen som börjat på Aqua Dental i Åre kommer från anställningar inom folktandvården", säger Stefan Stjernström, tandvårdschef i Region Jämtland Härjedalen.

Foto: Colourbox

Niklas Virta, vd på Aqua Dental, ser företagets expansion som ett komplement till folktandvården. Tanken är inte att rekrytera tandläkare från den offentliga tandvården.

– Det finns en uppfattning om att vi gör det. Östersunds-Posten skrev att vi stal de tolv tandläkare som nyligen sagt upp sig från folktandvården, säger han.

Företaget har kontinuerligt sökt kontakt med Region Jämtland Härjedalen, eftersom det är många som rycker i personal. Enligt Niklas Virta vill företaget föra en dialog med regionerna, och målsättningen är att få till stånd en ökad samverkan mellan privat och offentlig tandvård.

Stefan Stjernström

Stefan Stjernström, tandvårdschef i Region Jämtland Härjedalen, gör klart att personalen som arbetar på Aqua Dentals klinik i Åre ”till absolut majoritet” kommer från anställningar inom folktandvården.

– Jag har inget emot privata vårdgivare inom området tandvård. All personal behövs. Däremot har vi ett system där exempelvis folktandvårdens sista­hands­ansvar för tandakut, barntandvård och nödvändig tandvård gör belastningen mellan regional och privat tandvård väldigt ojämn, vilket påverkar resursfördelningen på marknaden.

Enligt Stefan Stjernström för man ingen dialog med privata aktörer, efter­som uppdraget att bemanna tand­akut­en kommer från regionens politiker. Uppdraget går därmed inte att hänvisa vidare till privata aktörer.

– Samma sak gäller barntandvården, som omfattas av LOV (lagen om valfrihet, reds anm), det vill säga att varje vårdnadshavare själv bestämmer var man vill lista sig. Det är inget som folktandvården kan eller får lägga sig i.

Upptäck mer